Integrale geboortezorg werpt eerste vruchten af

Array

Regionaal de kwaliteit van geboortezorg naar een hoger niveau te brengen. Annature geboortezorg in Breda is koploper
De aanleiding voor integrale geboortezorg is het besef dat in Nederland de al goede kwaliteit van geboortezorg nog verder kan en moet verbeteren. Met als belangrijk effect het verder terugdringen van de babysterfte. Door de samenwerking tussen de 1e en 2e lijnsverloskundigen, gynaecologen, ziekenhuis en kraamzorgorganisaties rondom zwangerschappen anders te organiseren, verbetert de kwaliteit van zorg. Zes regio’s hebben hierin nu het voortouw genomen en de eerste resultaten lijken veelbelovend. Het gaat om JijWij uit Helmond; Qocon uit Bergen op Zoom; Geboortezorg Midden  Kennemerland uit Beverwijk; Zuid aan Zee uit Dirksland; Geboortehart in Hoorn en Annature geboortezorg uit Breda.

Integrale geboortezorg in de regio

In elke regio zijn de zorgpartners opgegaan in een nieuwe geboortezorgorganisatie. Door de zorg per regio centraal te organiseren, ontstaat een betere afstemming en een intensievere samenwerking. Hierdoor groeit ook het onderlinge vertrouwen binnen de geboortezorgorganisaties. Vertrouwen en heldere kaders geven zorgprofessionals vervolgens meer vrijheid in hun handelen. Dit maakt het gemakkelijker om maatwerk te bieden aan cliënten die daarom vragen en het werk voor de zorgverleners wordt hierdoor nog leuker.

Bij Annature in Breda betekent dit dat aanstaande ouders en hun baby zorg dichtbij huis krijgen waar het kan en goed begeleid in het ziekenhuis waar dat moet. Kleinschalig georganiseerd zodat de zwangere en haar partner altijd een vertrouwd team om zich heen heeft in deze belangrijke levensfase. Partners van Annature werken daarnaast in hetzelfde patiëntendossier en de zwangere vrouw en haar partner hebben zoveel als mogelijk vrijheid in de keuze voor een behandelaar en behandeling.

De komende periode wordt er in Breda hard gewerkt aan het inrichten van Geboortezorgpraktijken. Dit houdt in dat elke verloskundigepraktijk een vast kraamzorgteam kent. Dat heeft als groot voordeel dat de cliënt vaste aanspreekpunten heeft gedurende de gehele zwangerschap, bevalling én kraamzorg. Om te beoordelen of alle ingezette veranderingen ook aantoonbaar bijdragen aan betere zorg, krijgt ook wetenschappelijk onderzoek volop de aandacht.

Bron: Rijksoverheid

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen