Erasmus MC over op Horizontaal Toezicht

Array

Het Erasmus MC gaat als eerste umc in 2018 verantwoording afleggen over de rechtmatigheid van de geleverde zorg op basis van Horizontaal Toezicht.

Horizontaal Toezicht is een vrij nieuwe vorm van samenwerking tussen de zorgaanbieder en zorgverzekeraars die steunt op vertrouwen, wederzijds begrip en transparant handelen. Vier niet-academische ziekenhuizen hebben hiermee de eerste ervaring opgedaan. Bij de umc’s neemt het Erasmus MC het voortouw.

Dubbel werk

Horizontaal Toezicht richt zich op de rechtmatigheid van de zorguitgaven: correct registreren en correct declareren. Dit toezicht voorkomt tijdrovende controles achteraf, als de rekening al is verstuurd en betaling al is gedaan, en daarmee dubbel werk. Zo willen ziekenhuizen en verzekeraars de controlelast verminderen.

Voordeel patiënt

David Voetelink, vicevoorzitter Raad van Bestuur van het Erasmus MC: “Een belangrijke reden voor ons als umc om over te gaan naar Horizontaal Toezicht is het voordeel voor de patiënt. Er is namelijk sneller een correcte declaratie, met minder correcties achteraf. Dat geeft sneller duidelijkheid over het eigen risico.”

Voordeel ziekenhuis

“Daarnaast levert dit toezicht voor het Erasmus MC ook andere voordelen op, zoals sneller zekerheid over de gerealiseerde omzet. Bovendien verbetert HT onze relatie met zorgverzekeraars en financiers. Met deze nieuwe manier van samenwerken durven we de knelpunten in het registratieproces nu open met onze zorgverzekeraars te bespreken. Dat is nieuw en gaat enorm veel opleveren.”

De NFU feliciteert het Erasmus MC en de representerende zorgverzekeraar Zilveren Kruis met deze belangrijke mijlpaal.

Meer informatie: Horizontaal Toezicht

Bron: NFU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen