Nieuwe diagnostiek huidkanker onderzocht

Array

Via de open ronde 2019 van het programma Doelmatigheids Onderzoek van ZonMW heeft de afdeling Dermatologie van het Maastricht UMC+ een subsidie ontvangen van bijna drie ton. De subsidie wordt uitgekeerd voor het uitvoeren van onderzoek naar de doelmatigheid van het diagnosticeren van huidkanker middels een niet-invasieve methode die minder belastend is en sneller zekerheid geeft.

Minder complicaties en sneller duidelijkheid huidkanker

In het doelmatigheidsonderzoek wordt onderzocht of de zogenoemde optical coherence tomography (OCT) voldoende nauwkeurig is om de juiste diagnose bij basaalcelcarcinoom (BCC) te stellen als   alternatief voor het nemen van biopten. Het moet uitsluitsel geven of er kosten bespaard kunnen worden en of OCT patiëntvriendelijker is dan het nemen van een biopt. Met OCT kan op basis van weerkaatsende lichtstralen een scan gemaakt worden van de huid van bijna microscopische nauwkeurigheid. Na het scannen -wat 30 secondenduurt- kan vaak direct een uitspraak worden gedaan over de diagnose en eventueel meteen gestart worden met de behandeling, want bijvoorbeeld oppervlakkig groeiende BCC’s kunnen tegenwoordig goed met een crème behandeld worden.

BCC

Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker die ontstaat uit de cellen van de opperhuid, de meest oppervlakkige laag van de huid. BCC kan overal ontstaan, maar komt het meest voor in het gezicht en op het (kale) hoofd. Hoewel BCC langzaam groeit en vrijwel nooit kwaadaardig uitzaait, is het toch belangrijk het in een vroeg stadium grondig te behandelen. Wordt er niets aan gedaan, dan kan het dieper de huid ingroeien en  de weefsels onder de huid aantasten, zoals kraakbeen en botweefsel en wordt behandeling steeds ingrijpender met meer beschadiging en moeilijker. In de huidige standaardpraktijk wordt voor een  betrouwbare diagnose en het vaststellen van het type BCC onder lokale verdoving een biopt genomen. Dit kan complicaties geven en  de uitslag is pas na minimaal een week bekend. Dit is een lange periode waarin patiënten in onzekerheid verkeren. OCT is minder ingrijpend en levert meteen een diagnose op.

Opzet onderzoek

In het project zal bij 538 patiënten in drie deelnemende ziekenhuizen (Maastricht UMC+, Catharina ziekenhuis Eindhoven en Zuyderland Heerlen) worden onderzocht of OCT voldoende nauwkeurig is om de juiste behandeling in te kunnen stellen en of gebruik van de OCT kosten kan besparen en  patiëntvriendelijker is.

Bron: Maastricht UMC+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen