Cholera-uitbraak Jemen

0
1129

Jemen krijgt te maken met een nieuwe cholera-uitbraak; als er nu geen actie wordt ondernomen kunnen de komende weken duizenden mensen worden getroffen, waarschuwt Save the Children. De organisatie maakt zich grote zorgen.

Elke dag raken 2.000 mensen in Jemen besmet met de ziekte. Hoe komt het dat er in korte tijd honderdduizenden mensen besmet raakten, terwijl we cholera kunnen voorkomen en genezen? En waarom vindt de uitbraak juist in Jemen plaats?

Oorzaak cholera

De oorzaak van cholera is een bacterie (de vibrio cholerae), die via eten of water je lichaam binnenkomt. Als je iets eet of drinkt waar de bacterie inzet, word je binnen 1 tot 5 dagen ziek. De cholerabacterie maakt een giftige stof aan (enterotoxine), die je darmwand stimuleert om grote hoeveelheden vocht te produceren. Met diarree en braken als gevolg. Hoe ziek je wordt, is afhankelijk van je gezondheid en je ‘voedingstoestand’. De diarree kan ernstige uitdroging veroorzaken en in het ergste geval, als je bijvoorbeeld verzwakt bent door honger, kan de uitdroging binnen enkele uren tot de dood leiden.

Hoe onstaat cholera-epidemie?

Cholera wordt dus verspreid via de cholerabacterie. Onder slechte hygiënische omstandigheden kan deze bacterie goed overleven en zich snel verspreiden. Dat kan bijvoorbeeld in een gebied waar veel mensen dicht op elkaar wonen en waar geen schoon drinkwater te vinden is. Bij rampen, zoals aardbevingen, overstromingen en hongersnood, ligt een cholera-uitbraak op loer.

Waarom Jemen?

De oorlog in het straatarme Jemen duurt al twee jaar. In grote delen van het land werden regeringstroepen door rebellen verdreven. De regering voert nu, onder leiding van buurland Saudi-Arabië, bombardementen uit boven Jemen.

Na twee jaar oorlog zijn huizen verwoest, waterleidingen kapot en zijn ziekenhuizen gesloten. Vuilnis wordt niet meer opgehaald en er is geen elektriciteit. Bovendien dreigt er voor miljoenen mensen in Jemen een hongersnood. Het zijn de ‘perfecte’ omstandigheden voor een cholera-uitbraak.

De zware omstandigheden in de verzengende zomermaanden zijn een ideale voedingsbodem voor cholera. In de eerste week van juli werden landelijk al 3.000 verdachte gevallen van cholera gemeld – het hoogste aantal sinds het begin van het jaar. In het district al-Mighlaf steeg het aantal nieuwe cholera-gevallen tussen medio mei en half juni met ruim 110 procent. De wijk ligt ten noorden van de haven van Hodeidah, waar 80 procent van alle voorraden Jemen binnenkomt. Zelfs een kleine opleving in de cholera-aantallen is een groot risico voor de rest van Jemen.

Ruim 245.000 mensen zijn eerder al naar omliggende gebieden gevlucht, van wie een aantal terechtkwam in geïmproviseerde kampen zonder sanitaire voorzieningen of stromend water – eveneens omstandigheden die kunnen leiden tot een cholera-uitbraak.

Bron: Save the Children Nederland & Oxfam Novib