“Geen morele redenen om tijdslimiet bij embryo-onderzoek niet te verdubbelen”

Array

Medisch-ethicus Annelien Bredenoord pleit voor andere regels
In landen waar embryo-onderzoek toegestaan is, bestaan ‘geen onweerlegbare, morele argumenten’ om de onderzoekslimiet op embryo’s niet te verdubbelen naar 28 dagen. Dat schrijven medisch-ethici Annelien Bredenoord en John Appleby in het tijdschrift EMBO Molecular Medicine.

Op dit moment is onderzoek op embryo’s alleen toegestaan tijdens de eerste veertien dagen na bevruchting in het lab. Maar Annelien Bredenoord, hoogleraar Ethiek van Biomedische Innovatie, en John Appleby van de Britse Lancaster University betogen dat die regel niet langer adequaat is voor de huidige wetenschappelijke ontwikkelingen.

“De 14 dagen-regel was een zeer succesvol voorbeeld van internationale wetenschapsregelgeving, maar we moeten daar niet te dogmatisch mee omgaan nu blijkt dat er zowel wetenschappelijke als ethische redenen zijn om die regel te veranderen”, schrijven ze.

Embryo-onderzoek

Tot voor kort slaagden wetenschappers er niet in om een buiten het menselijk lichaam gekweekte embryo twee weken in leven te houden. Maar dat is veranderd. Bredenoord: “Er zijn zowel wetenschappelijke als ethische redenen om de 14 dagen-regel te veranderen naar bijvoorbeeld een 28 dagen-regel. Dat zou onderzoekers bijvoorbeeld de kans geven om meer te kennis op de doen over de ontwikkelingsprocessen die plaatsvinden in een embryo.”

Synthetische embryo’s kunnen uitkomst bieden voor onvruchtbare mensen die geen gebruik willen maken van een eicel- of spermadonor

Dit kan helpen bij het verbeteren van huidige ivf-procedures en kan artsen meer informatie geven over de oorzaken van miskramen. Een andere reden voor het pleidooi tot verdubbelen van de tijdslimiet is de opkomst van baanbrekend stamcelonderzoek met zogeheten organoïden (miniatuurmodellen van menselijke organen) en synthetische embryo’s. Synthetische embryo’s worden in het lab gecultiveerd uit menselijke stamcellen. Hoewel deze embryo’s zich nog niet volledig kunnen ontwikkelen, wordt dat in de toekomst wellicht wel mogelijk.

Synthetische embryo’s

“Synthetische embryo’s kunnen nuttig zijn omwille van het creëren van een onbeperkt aantal onderzoeksembryo’s – hetgeen uiteraard weer ethische vragen met zich meebrengt. Daarnaast kan het een uitkomst bieden voor onvruchtbare mensen die kinderen willen zonder gebruik te maken van een sperma- of eiceldonor”, aldus Annelien Bredenoord.

Door de toegestane onderzoeksperiode te verdubbelen kan ook het onderzoek naar organoïden naar een volgend plan getild worden. Een organoïde is een stamcel die in een 3D-structuur wordt opgekweekt tot bijvoorbeeld een oog, nier, lever of darm. Appleby: “Die kunnen niet alleen gebruikt worden voor de ontwikkeling van organen, maar ook voor de ontwikkeling van gepersonaliseerde medicijnen.”

Onderzoek naar embryo’s en organoïden kan zelfs gecombineerd worden. Organoïden kunnen bijvoorbeeld helpen bij de implementatie van embryo’s. Het biedt in potentie ook voordelen voor koppels van hetzelfde geslacht met een kinderwens, die in de toekomst mogelijk genetisch gerelateerde kinderen kunnen krijgen – opgekweekt van hun eigen stamcellen.

Geen zintuiglijke systemen

Bredenoord en Appleby benadrukken dat zowel restembryo uit ivf-behandelingen als onderzoeksembryo’s veelal niet in aanmerking komen om uit te groeien tot mensen. Het maakt hierbij niet uit of een embryo 14 of 28 dagen oud is.

“Daarbij is het in beide beide gevallen onmogelijk voor het embryo om pijn te lijden en ze hebben ook nog geen enkel waarnemingsvermogen, omdat het geen functionerend neurale verbindingen of zintuiglijke systemen heeft.”

Voordat tot mogelijke wijziging van de regels binnen de reproductieve wetenschap wordt overgegaan, pleiten de onderzoekers voor een uitgebreide discussie met het publiek en een multidisciplinaire groep experts.

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen