Nieuw exoskelet: stap dichterbij zelfstandig lopen met een dwarslaesie

Array

Studenten TU Delft presenteren nieuwe technologie MARCH lll

Gisteravond presenteerden studenten van Project MARCH een nieuw en verbeterd exoskelet voor mensen met een dwarslaesie, de MARCH lll. Sjaan Quirijns, die sinds 2000 een dwarslaesie heeft, onthulde het exoskelet door het podium op te lopen en zo het motorische harnas te demonstreren. De verbeteringen in het nieuwe exoskelet bieden niet alleen de mogelijkheid weer te staan en lopen, het bevat ook belangrijke verbeteringen om dit op een zo gemakkelijke en natuurlijk mogelijke manier te doen. Een belangrijke stap op weg naar zelfstandig gebruik voor mensen met een dwarslaesie. En daarmee ook op weg naar toekomst waarin rolstoelen uit het straatbeeld verdwijnen.

Een jaar lang werkte het studententeam van Project MARCH aan het nieuwe ontwerp en prototype. Afgelopen maart presenteerde zij al het ontwerp, vanavond onthulden zij het daadwerkelijke exoskelet in het Science Centre in Delft. De MARCH lll bevat belangrijke verbeteringen ter bevordering van de dagelijkse bruikbaarheid en comfort. De nieuwe functionaliteiten spelen namelijk nog beter in op de behoefte van de gebruiker. Zo zijn verschillende onderdelen door de gebruiker zelf aan of af te koppelen. Ook zorgen verbeteringen aan het enkelgewricht en software met variabele stapgrootte voor een natuurlijkere en soepelere loopbeweging. Daarnaast geven extra steunpunten rond de heup en middel betere ondersteuning en meer stabiliteit bij het lopen.

Vrijheden met exoskelet terugwinnen

Het nieuwe exoskelet werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met de zogenaamde piloot, die het exoskelet bestuurt. Dit jaar is dat Sjaan Quirijns. Quirijns: “Het is geweldig om na 18 jaar weer te kunnen lopen. Een klein, maar groots voorbeeld van hoe het exoskelet vrijheden en mogelijkheden biedt. Het zorgt ervoor dat dagelijkse mobiliteitsbeperkingen die dwarslaesiepatiënten nu ervaren, in de toekomst een heel stuk worden verkleind. De eerste stappen zijn nu echt gezet!”

Rolstoel uit het straatbeeld

Bij de totstandkoming van de MARCH lll werd ook nauw samengewerkt met partners in de zorgsector, waaronder de Sint Maartenskliniek en DSW Zorgverzekeraar. De combinatie van technische kennis en ontwikkeling door het MARCH team en de kennis en ervaring van de partners maakte het nieuwe, beter aansluitende ontwerp mogelijk.

Chris Oomen, CEO DSW Zorgverzekeraar: “Een exoskelet is er niet om beperkingen te compenseren, maar om ze op te heffen. De ontwikkeling van de MARCH lll is een belangrijke stap op weg naar dit ambitieuze doel. Wanneer in de komende jaren met wetenschappelijk onderzoek wordt aangetoond dat het exoskelet in de praktijk effectief is, zal het in het verzekeringspakket worden opgenomen. En zal daarmee de rolstoel voor de dwarslaesiepatiënt uit het straatbeeld verdwijnen. Project MARCH is een uitstekend voorbeeld van hoe innovatie gezondheidszorg en daarmee de kwaliteit van leven voor de patiënt op een hoger niveau kan brengen”.

Internationale competitie

De ultieme test volgt in september, dan doet het MARCH team samen met Quirijns mee aan een Cybathlon waarin zij met andere internationale exoskelet-teams de strijd aan gaan. De nieuwste prototypes worden in tijdraces uitgedaagd zo snel mogelijk dagelijkse handelingen zoals opstaan en traplopen succesvol te voltooien.

Fotobijschrift: Sjaan Quirijns stapt in het nieuwe exoskelet het podium op.
Video: https://youtu.be/fd7DyHRDB94

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen