“Sociaal onaantrekkelijk” door slaaptekort

Te weinig slaap kan je sociaal leven verpesten. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers. Je voelt je niet alleen eenzamer en minder happig om met anderen contact te leggen, maar je blijkt ook ‘sociaal onaantrekkelijker’ voor anderen.

“Wij zijn sociale dieren. Maar slaaptekort kan ons tot sociale lepralijders maken”, zegt Matthew Walker, professor psychologie en neurowetenschappen aan de universiteit van Berkeley in Californië. Hij publiceert vandaag een studie waarin tests met hersenscans, simulaties en videofragmenten telkens op hetzelfde wijzen: te weinig slaap doet je sociaal haperen. Wie een slechte nacht had, ziet andere mensen meer als een bedreiging en is minder gemotiveerd om sociaal contact te leggen. Ook kom je na een moeilijke nacht eenzamer en minder toegankelijk over naar anderen toe. Dat blijkt uit experimenten op 18 gezonde vrijwilligers, die vervolgens door 1.000 ’testers’ op videobeelden geanalyseerd werden. Walker en co. concludeerden dat de effecten al zichtbaar waren na één nacht slecht – of net goed – slapen. Je nachtrust bepaalt met andere woorden of je je de volgende dag eenzaam en asociaal voelt, dan wel open en sociaal zelfverzekerd.

Mimiek en huidskleur

Hoofdauteur Eti Ben-Simon legt op basis van het onderzoek een verband tussen de toename van de eenzaamheid in de maatschappij en de afname van het aantal uren slaap. Al vinden Belgische experts dat wel te kort door de bocht.

Effect Slaaptekort

“Je wordt inderdaad sociaal minder vaardig door slaaptekort. Je mimiek en huidskleur veranderen erdoor, wat je sociaal minder aantrekkelijk maakt”, zegt professor Johan Verbraecken (UZA). “Maar de eenzaamheidspiek verklaren door het groeiende slaaptekort, is een wel érg grote stap. Wij zien in de slaapkliniek heel wat mensen die niet eenzaam zijn. Bovendien is het soms net de eenzaamheid die ervoor zorgt dat mensen slechter slapen.” Klinisch psycholoog Patrick Luyten (KU Leuven) volgt hem hierin. “Kijk maar naar al die mensen die met weinig slaap toekomen en sociaal net erg actief en aantrekkelijk zijn.” (BDB)

Bron: UZA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen