ZMC eerste ziekenhuis met standaard niet-medische ondersteuning bij kanker

Array

Zaans Medisch Centrum eerste ziekenhuis met standaard niet-medische ondersteuning bij kanker

Persoonlijke begeleiding door ondersteuningsconsulent voor iedereen met kanker 
Bij het Zaans Medisch Centrum (ZMC) ontvangt iedereen met kanker sinds deze zomer standaard niet-medische begeleiding door een ondersteuningsconsulent. Het ZMC is het eerste ziekenhuis dat dit oncologie-breed aanbiedt. Twaalf oncologieverpleegkundigen van het ZMC zijn door Stichting OOK (Stichting Optimale Ondersteuning bij Kanker) opgeleid tot ondersteuningsconsulent. Zij zijn vanaf het eerste contact in het centrum het vaste aanspreekpunt voor mensen met kanker en hun naasten. Zo ontvangen zij tijdig de juiste informatie en zelfmanagementtools op maat. In de gesprekken met de consulent komen onderwerpen aan bod zoals de invloed van behandelingen en gevolgen van de ziekte op het dagelijks leven en functioneren. Op basis van deze gesprekken ontvangen mensen persoonlijk advies en indien nodig doorverwijzingen voor niet-medische (na)zorg zoals psychologische ondersteuning, huidtherapie en voedingsadvies.

QuickScan

De inzet van ondersteuningsconsulenten bij het ZMC is het resultaat van de QuickScan die het ziekenhuis door Stichting OOK liet uitvoeren. Deze geeft ziekenhuizen inzicht in hun aanbod van niet-medische zorg bij kanker, hoe patiënten deze ervaren en hoe zorgverleners hierin samenwerken. Uit de scan volgen aanbevelingen om deze zorg verder te optimaliseren. Op basis van deze aanbevelingen besloot het ZMC meer aandacht te besteden aan het bieden van niet-medische ondersteuning. Onder andere door te gaan werken met ondersteuningsconsulenten.

Samira van Lieshout, afdelingshoofd Poli en dagbehandeling Oncologie ZMC: “De QuickScan van vorig jaar heeft onze verbeterpunten inzichtelijk gemaakt. Daar zijn we mee aan de slag gegaan. Ik ben trots op onze verpleegkundigen die er helemaal voor gaan. Zij hebben de training van Stichting OOK met veel plezier gevolgd en kunnen onze patiënten nu optimaal ondersteunen bij het omgaan met de gevolgen van kanker.”

Juiste ondersteuning

Stichting OOK wil dat alle mensen met kanker en hun naasten de juiste ondersteuning op het juiste moment ontvangen. Voor ondersteuning bij niet-medische aspecten van de ziekte is het voor hen vaak lastig een weg te vinden in het zorgaanbod. “Zij geven vaak aan dat het een lange zoektocht is naar een vorm van ondersteuning helpt bij het leven met de ziekte”, vertelt Anne-Marie Bart, manager implementatie Stichting OOK. “We zijn enorm blij dat bij het Zaans Medisch Centrum de ondersteuningsconsulent oncologie-breed wordt uitgerold. Dit is uniek. Steeds meer ziekenhuizen zijn geïnteresseerd in werken met een ondersteuningsconsulent, maar starten meestal met een beperkte groep patiënten. Door niet-medische zorg standaard aan te bieden aan alle mensen met kanker, toont het Zaans Medisch Centrum lef en nemen zij verantwoordelijkheid.”

Bron: Zaans Medisch Centrum

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen