Meldingen van spierklachten bij PCSK9 cholesterolverlagers evolocumab en alirocumab

Array

Bij de nieuwe cholesterolverlagers evolocumab en alirocumab is spierpijn bij Bijwerkingencentrum Lareb als bijwerking gemeld. Spierklachten worden niet als bijwerkingen in de bijsluiter van beide geneesmiddelen beschreven. Bij oudere cholesterolverlagers, zoals statines, is spierpijn wel een bekende bijwerking.

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 38 meldingen van spierpijn bij gebruik van evolocumab en alirocumab over een tijdsperiode van 2 jaar. Bij 23 meldingen herstelde de patiënt van de klachten na stoppen met het gebruik van evolocumab of alirocumab. Bij enkele van deze meldingen kreeg de patiënt opnieuw spierpijn nadat opnieuw met het geneesmiddel gestart werd. Bij 15 meldingen gebruikte de patiënt naast de nieuwe cholesterolverlager een statine of ezetimibe.

PCSK9

Evolocumab of alirocumab zijn een nieuwe klasse van cholesterolverlagers (PCSK9-remmers) en worden voorgeschreven als statines of ezetimibe niet voldoende werken of niet worden verdragen. Bij de helft van de meldingen is aangegeven dat statines eerder niet werden verdragen.

Bijwerkingencentrum Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op de hoogte gebracht. Het CBG gaat de bijwerking delen binnen het Europese netwerk, zodat daar eventuele vervolgstappen kunnen worden genomen.

Zie hier de analyse van de meldingen

Bron: Lareb

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen