20 september Nationale Plasdag 2018: Hoe plasvriendelijk is Nederland?

Array

Continentie Stichting Nederland maakt zich zorgen over aantal schone, veilige toiletvoorzieningen

Op 20 september 2018 vindt alweer de vijfde editie van de Nationale Plasdag plaats, een belangrijk initiatief van Continentie Stichting Nederland (CSN). Vorig jaar pleitte CSN voor een breder aanbod schone, openbare toiletten. Hoe staat het nu met de openbare toiletvoorzieningen in Nederland? Het wordt tijd om de balans op te maken: CSN heeft de afgelopen maanden 380 gemeentes in ons land gevraagd naar hun beleid wat betreft toiletvoorzieningen.

Vijfde editie van de Nationale Plasdag

Publiekstoegankelijke toiletten moeten namelijk voorkomen dat mensen met plasklachten– én anderen met incontinentieproblemen – beperkt worden in deelname aan de samenleving. Gemeenten hebben hierin een verantwoordelijkheid vanwege het VN-Verdrag Handicap. Tijdens de vijfde editie van de Nationale Plasdag, maakt CSN deze nieuwe gegevens over openbare toiletten bekend.

Onzekerheid en ongemak

Winkelen, een dagje uit of spontaan leuke dingen doen. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet voor iedereen. Dit betreft onder andere mensen met plasklachten. In Nederland kampen ruim 3,5 miljoen mensen met een vorm van plasproblemen*. Zij voelen zich voortdurend onzeker uit angst dat ze niet op tijd een toiletvoorziening in de buurt kunnen vinden. Mensen met ernstige plasklachten durven vaak niet de deur uit te gaan en blijven daarom thuis.

Mindervaliden en vrouwen

Niet alleen mensen met plasklachten ondervinden hier dagelijks hinder van; ook mindervaliden en vrouwen hebben moeite met het vinden van een schoon, openbaar toilet. Het onderwerp leeft steeds meer in Nederland, ook mede dankzij Geerte Piening. Geerte kreeg een boete voor wildplassen in de buurt van het Leidseplein in Amsterdam. In september vorig jaar vocht ze de wildplasboete aan in de rechtbank. Ze verloor, maar blijft strijden voor meer schone, veilige openbare toiletvoorzieningen.
Geerte Piening: “Het zou een recht moeten zijn van elke vrouw en mindervalide om toegang te hebben tot een schoon, openbaar toilet. Het is toch bizar dat dit nog steeds niet vanzelfsprekend is? Nederland kan echt nog een stuk ‘plasvriendelijker’ worden. Ik blijf me daarom inzetten voor meer openbare toiletvoorzieningen!”
 
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen