Nederlandse Nico.lab naar Australische beurs en Noord-Amerika

Artificial Intelligence technologie uit Nederland weet miljoenen aan te trekken
Het Nederlandse healthtech bedrijf Nico.lab bereidt zich voor op een beursgang in Australië nadat het bedrijf eerder 3 miljoen euro bij Australische investeerders wist op te halen. Bovendien zal Nico.lab de Amerikaanse markt gaan betreden.

Beroertes

Nico.lab is ontstaan uit een samenwerking tussen Amsterdam UMC en healthtech venture builder NLC. Het bedrijf heeft met de kennis van jaren intensief klinisch onderzoek vanuit het Amsterdam UMC, StrokeViewer® ontwikkeld, een softwareproduct dat de diagnose en behandeling van beroertes aanzienlijk versnelt. Nico.lab richt zich er nu op om het op artificial intelligence (AI) gebaseerde StrokeViewer voor steeds meer patiënten beschikbaar te stellen.

Snelheid

Bij de behandeling van een beroerte is snelheid cruciaal om de hersenschade voor de patiënt zoveel mogelijk te beperken; een patiënt verliest al snel 27 gezonde levensdagen per minuut vertraging in de behandeling. Met behulp van AI analyseert de software van Nico.lab hersenscans om beroerte-indicatoren te herkennen en nauwkeurig te beoordelen. Dit gebeurt allemaal in enkele minuten en verhoogt daarmee de kans op een positief resultaat van de patiënt aanzienlijk. Bovendien bevat het algoritme zelflerend vermogen, en levert het extra kennis op over deze veelvoorkomende ziekte en de werking van het brein in een dusdanig ernstige situatie.

Dit jaar wordt StrokeViewer onder 3.000 patiënten in verschillende ziekenhuizen in Nederland getest en vergeleken met de gangbare methode die al jaren wordt gebruikt om een beroerte vast te stellen. In het buitenland zijn de resultaten die met StrokeViewer worden gerealiseerd niet onopgemerkt gebleven en heeft Nico.lab recent een Europese prijs van een half miljoen euro gewonnen. Ook is het bedrijf gevraagd deel te nemen aan klinische studies in Noord-Amerika en Australië.

Nieuwe investeringen

Om aan de groeiende vraag naar StrokeViewer te kunnen voldoen zijn nieuwe investeringen noodzakelijk. De grote Australische investeringsinteresse heeft erin geresulteerd dat Nico.lab 3 miljoen euro aan investeringen heeft weten op te halen bij verschillende investeerders. De investeringsronde is een onderdeel van een beursgang in Australië. De beursgang van Nico.lab staat voor begin 2019 gepland. Naast interesse uit Australië is er ook interesse vanuit Noord-Amerika gekomen. Techreuzen, waaronder Google, Intel en HP zijn een samenwerking met Nico.lab aangegaan om de introductie van StrokeViewer op de Amerikaanse markt begin 2019 voor te bereiden.

Merel Boers, Chief Research Officer van Nico.lab: ‘Wij zijn erg blij met de grote interesse in ons product dat de nieuwste klinische onderzoeksresultaten combineert met state-of-the-art AI technologie. Deze beweging laat zien dat er impact in de zorg kan worden gemaakt. We willen de komende jaren hard werken aan verdere uitbreiding van StrokeViewer om meer patiënten te helpen.’

Over Nico.lab

Nico.lab’s StrokeViewer gebruikt Artificial Intelligence om de tijd van het bepalen van de gepaste behandeling bij beroertes naar enkele minuten te verkorten, waar het bij de huidige gangbare methode soms uren kan duren. StrokeViewer wordt inmiddels in meerdere Nederlandse ziekenhuizen uitgerold. Nico.lab is ontstaan uit een samenwerking tussen Amsterdam UMC en healthtech venture builder NLC.

 Www.Nico-lab.com

Bron: Nico.lab

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen