Geneesmiddelen en voedingssupplementen: kennis in kaart gebracht

Array

Langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen kan tot soms ernstige vitamine- en/of mineralentekorten leiden. Ook kunnen bepaalde voedingssupplementen de werking van geneesmiddelen beïnvloeden. Vandaag publiceert NPN in samenwerking met het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) negen factsheets om wisselwerkingen voor zorgprofessionals duidelijk in kaart te brengen.

Tot voor kort was er weinig overzichtelijke informatie beschikbaar over wisselwerkingen tussen geneesmiddelen en voedingssupplementen. Om hier meer bekendheid aan te geven heeft het IVM uitgebreide factsheets met wetenschappelijke onderbouwingen opgesteld. De informatie over de invloed van geneesmiddelgebruik op de nutriëntenstatus en wisselwerkingen van bepaalde supplementen met geneesmiddelen, is nu beschikbaar voor huisartsen en apothekers.

Maagzuurremmers en magnesium- en vitamine B12-tekorten

Saskia Geurts, directeur van NPN, de branchevereniging voor voedingssupplementen is blij dat er nu meer informatie beschikbaar is over de invloed van geneesmiddelengebruik op mogelijke vitamine- en mineralentekorten: “Wij hopen dat artsen en apothekers door de factsheets alert zijn op klachten en bijwerkingen. Nutriëntentekorten treden vaak sluipend op en zijn lastig te herkennen. Zo kan bijvoorbeeld langdurig gebruik van maagzuurremmers, protonpompremmers, leiden tot magnesium- en vitamine B12-tekorten. Dit is al jaren het meest voorgeschreven geneesmiddel door huisartsen. De factsheets bevatten informatie, gebaseerd op wetenschappelijke onderbouwingen. Naast artsen en apothekers gaan we ook gebruikers voorlichten over de vóór- en nadelen van gelijktijdig gebruik van supplementen en geneesmiddelen. Zodat mensen alerter zijn en gevolgen beter signaleren. Dan kunnen ze het vervolgens zelf oplossen.”

Welke geneesmiddelen hebben invloed op de nutriëntenstatus?

Geneesmiddel – invloed op nutriënten

  • Protonpompremmers – magnesium en vitamine B12 tekorten
  • Hydrochloorthiazide – kalium en magnesium tekorten
  • Metformine – vitamine B12 tekort
  • Prednis(ol)on – calcium en kalium tekorten
  • Anticonceptiepil (combinatiepil) – lage foliumzuur en magnesium bloedwaardes

Ginseng met antistollingsmiddelen

Ruud Coolen van Brakel, directeur van het IVM licht de wisselwerking tussen geneesmiddelen en supplementen toe : “Meer duidelijkheid en kennis is nodig. Ginseng met antistollingsmiddelen is bijvoorbeeld geen goede combinatie. Naast de factsheets ontwikkelen we een FTO-module voor huisartsen en apothekers over de wisselwerkingen. Het doel is om niet alleen te informeren, maar ook om meer bewustwording te creëren, zodat patiënten de geneesmiddelen veilig en effectief gebruiken.”

Welke wisselwerkingen van voedingssupplementen met geneesmiddelen zijn er?

Wisselwerking – advies

  • Ginseng met antistollingsmiddelen – voorzichtig met P. ginseng en P. quinquefolius bij antistollingsmiddelen
  • Ginkgo biloba met antistollingsmiddelen- voorzichtig met Ginkgo bij antistollingsmiddelen
  • Echinacea met immunosuppressiva – stoppen of niet starten met echinacea bij immunosuppressiva
  • Tryptofaan met antidepressiva of slaapmiddelen – stoppen of niet starten met tryptofaan of een supplement met 5-HTP bij geneesmiddelen met een serotonerge werking. Ook niet combineren met geneesmiddelen met centraal dempende werking, zoals slaapmiddelen.

Link naar factsheets (9) interacties voedingssupplementen en geneesmiddelen: https://www.medicijngebruik.nl/product/detail/2430

Over NPN

NPN is de branchevereniging voor voedingssupplementen, zoals vitamine- en kruidenpreparaten en probiotica. NPN vertegenwoordigt bedrijven door de hele keten, van grondstofleverancier tot distributeur. De vereniging, waar ruim 100 bedrijven bij zijn aangesloten, bestaat dit jaar 35 jaar. Het NPN Bureau is, onder leiding van directeur Saskia Geurts, verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken.

Over IVM

Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) is een onafhankelijke organisatie en heeft als doel de kwaliteit van het medicijngebruik in Nederland te bevorderen. Het IVM werkt o.a. in opdracht van het ministerie van VWS, zorgverzekeraars, beroepsorganisaties, gezondheidsfondsen en patiëntenorganisaties. Ongeveer veertig medewerkers houden zich bezig met advies en ondersteuning aan artsen en apothekers (FTO-groepen), publieks- en patiëntenvoorlichting, projectmanagement en nascholingen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Utrecht, de adviseurs van het IVM werken vanuit het hele land aan landelijke en regionale projecten.

Bron: IVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen