Gezondere patiënten door nieuwe inrichting afdeling Geriatrie

Array

Deze week opende het zogeheten ‘reactiverend ziekenhuis’ op de verpleegafdeling Geriatrie van het Diakonessenhuis op de locatie Zeist. Een architectenbureau deed ruimtelijke ingrepen, die oudere patiënten stimuleert om te bewegen. Daardoor komen ze aanzienlijk gezonder het ziekenhuis uit. Eén van onze patiënten van de afdeling opende de nieuwe afdeling door een lint door te knippen in aanwezigheid van onder andere Martijn Wiesenekker, lid Raad van Bestuur, en architectenbureau Gortemaker Algra Feenstra.

 

Uit onderzoek blijkt dat bedrust al op korte termijn leidt tot een forse afname van de gezondheid: afname van spierkracht en meer complicaties tijdens een ziekenhuisopname. Bij oudere, kwetsbare patiënten is die achteruitgang vaak onomkeerbaar. Mensen komen dan slechter het ziekenhuis uit dan ze erin zijn gegaan en komen ook niet meer terug op hun oude niveau. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.

Architectenbureau Gortemaker Algra Feenstra is een onderzoek gestart naar wat daar in de inrichting aan te doen is, in samenwerking met het Diakonessenhuis in Zeist en TNO. Daarvoor ontving het bureau subsidie in opdracht van het SBIR programma (Small Business Innovation Research) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

 

Stimuleren van beweging

Op de afdeling Geriatrie in Zeist hebben we een aantal ruimtelijke ingrepen gedaan die de beweging van de patiënten stimuleert. Komende periode volgen en meten we de resultaten, zodat we straks nog meer inzicht hebben in wat de ruimte bij kan dragen aan het in beweging brengen van de patiënten.

Stimulerende nieuwe inrichting afdeling Geriatrie

Er zijn aanpassingen op drie niveaus. De eerste aanpassing is ‘van bed naar kamer’. Aanpassingen in de kamer zorgen ervoor dat patiënten hun bed willen verlaten en actiever zijn tijdens het ziekenhuisverblijf. Het tweede aanpassingsniveau is ‘van kamer naar gang’. De gang op een verpleegafdeling is vaak een anonieme ruimte waar je als patiënt niet veel te zoeken hebt. We hebben de gang een meer welkom gemaakt met nissen waar van alle te doen en te beleven is. Ten slotte is er een aanpassing op het niveau ‘van gang naar afdeling’. We hebben meer en gevarieerder gezamenlijke ruimtes gerealiseerd, waarin patiënten meer mogelijkheden hebben om te bewegen of juist te relaxen.

 

Marion Konijnenbelt, verpleegkundige op de verpleegafdeling Geriatrie in Zeist: “We vinden het belangrijk dat onze oudere patiënten zich veilig en makkelijk door ons ziekenhuis kunnen bewegen, en zich op hun gemak voelen. Daarnaast werken we aan reactiveren. Dit betekent dat een oudere zo actief mogelijk is tijdens de ziekenhuisopname. Beweging bevordert het herstel meer dan liggen. Daarom stimuleren we ouderen bijvoorbeeld om uit bed te komen als dat mogelijk is. Het doel is dat zij sneller naar hun vertrouwde thuisomgeving terug kunnen gaan”.

 

Femke Feenstra van Architectenbureau Gortemaker Algra Feenstra: “Ons doel was om normale dagelijkse beweging te stimuleren, zonder dat patiënten daarvoor onnatuurlijke activiteiten hoeven te ondernemen.”

Bron: Diakonessenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen