Opnieuw undercoverbeelden uit BPRC

Array
Opnieuw zijn er schokkende undercoverbeelden naar buiten gekomen vanuit het apentestcentrum BPRC in Rijswijk. Kamerlid Frank Wassenberg heeft met Kamervragen onmiddellijk opheldering geëist van de minister Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Undercoverbeelden uit BPRC

“De schokkende undercoverbeelden van zingende en grappende dierenverzorgers naast apen die ernstig lijden, laten zien dat het BPRC de allerlaatste plek is waar apen thuishoren”, zegt Kamerlid Wassenberg. “Dit is volstrekt onverantwoordelijk en ontoelaatbaar gedrag. Wat de Partij voor de Dieren betreft is er maar één antwoord: het BPRC moet zo snel mogelijk dicht.”
Naast de dansende medewerkers is in de beelden van de Britse organisatie Animal Defenders International te zien hoe apen reageren op injecties en het tatoeëren van een nummer op de dorst. Zieke dieren worden aan hun lot overgelaten of afgemaakt voor de ogen van hun soortgenoten.
Vorig jaar werd 317 apen gebruikt voor dierproeven, 137 daarvan overleefden de gruwelijke experimenten niet. Het gaat om een forse stijging ten opzichte van 2016. Toen werden 95 apen ingezet voor medische experimenten. “Momenteel krijgt het BPRC jaarlijks nog 10 miljoen euro subsidie van de overheid. Dat geld moet juist geïnvesteerd worden in onderzoek zónder proefdieren, daar is iedereen bij gebaat”, besluit Wassenberg.

De Kamervragen:

Schriftelijke vragen van het lid Wassenberg (PvdD) aan de minister van LNV en de minister van OCW naar aanleiding van undercoverbeelden over apenexperimenten in het BPRC.
  1. Heeft u kennisgenomen van de undercoverbeelden van experimenten met apen in het Nederlandse apenproefdiercentrum BPRC? [1]
  2. Wat vindt u ervan dat de apen (ondanks verdoving) nog steeds bij bewustzijn zijn en reageren op de pijnlijke handelingen die op hen worden uitgevoerd, zoals injecties in het hoofd en het tatoeëren van de borst?
  3. Wat vindt u ervan dat de apen die bijkomen uit hun verdoving en gedesoriënteerd zijn onbeheerd worden achterlaten en daardoor zichzelf verwonden?
  4. Hoe oordeelt u over de beelden waarin grappenmakende verzorgers te zien zijn naast ernstig lijdende apen? Hoe vallen deze beelden te rijmen met de uitspraak van het BPRC dat het apenonderzoekscentrum “veel waarde hecht aan dierenwelzijn en welzijnsverbetering”?[2] 
  5. Deelt u, na het zien van deze beelden, dat subsidie aan het BPRC moet stoppen en het BPRC zo snel mogelijk moet sluiten? Zo nee, waarom niet?

Bron: Partij voor de Dieren

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen