Gezonde voeding tijdens dagje uit op agenda preventieakkoord

0
1414

Staatssecretaris Paul Blokhuis doet handreiking naar Gezond Uit en nodigt dagattracties mee te praten
Met Gezond Uit gaan dagattracties aan de slag om bezoekers een leuk, lekker en gezond voedingsaanbod aan te bieden. Staatsecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport Paul Blokhuis sprak tijdens het congres Gezond Uit in Apenheul zijn waardering uit over het initiatief: “Overgewicht onder kinderen is een groot probleem; in 2016 had bijna 14% van de Nederlandse kinderen overgewicht. Pretparken, dierentuinen, musea en cateraars zijn samen aan de slag om ouders en kinderen meer gezonde voeding te bieden. Ik nodig alle dagattracties van harte uit om mee te praten over het preventieakkoord.”

Gezond Uit initiatief om aanbod voeding in leisure sector gezonder maken

Suzanne van der Pijll van Schuttelaar & Partners is initiatiefnemer van Gezond Uit: “Een gezonder voedingsaanbod in de leisure sector heeft enorme impact. Veel kinderen in Nederland komen 2 of 3 keer per jaar in een attractiepark, met hun familie of met school. Wat zou het mooi zijn als zij daar kunnen ervaren dat gezond eten ook lekker en leuk kan zijn en past bij een dagje uit. Ik vind het fijn om te zien dat dagattracties maar ook leveranciers en producenten hun verantwoordelijkheid willen nemen en gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan.“

Bezoeker ziet weinig gezonde producten tijdens een dagje uit

Uit onderzoek naar de menukaarten van 47 dagattracties blijkt dat het aanbod van gezonde producten achterblijft. Met name gezonde producten voor kinderen zijn maar mondjesmaat beschikbaar. Tijdens het congres Gezond Uit werden aanbieders van een dagje uit en hun leveranciers opgeroepen om een dagje uit leuk, lekker én gezond te maken. Vanuit verschillende invalshoeken werden voorbeelden en oplossingen aangedragen. Bijvoorbeeld door gezonde voeding onderdeel te maken van de beleving in een park en daarmee de gast te verleiden tot gezond eetgedrag.
 
Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) zet zich samen met 140 gemeenten in om de omgeving waarin kinderen opgroeien gezonder te maken, thuis, in de wijk, op school of bij sportverenigingen Marjon Bachra, directeur van Jongeren op Gezond Gewicht, toont zich verheugd met het initiatief: “Het is geweldig dat dagattracties het belang hiervan nu ook onderkennen.

Over Gezond Uit

Het landelijk congres Gezond Uit is een initiatief van Schuttelaar & Partners en  Albron en Jongeren op Gezond Gewicht ondersteunt het initiatief. Ook is een Taskforce ingericht. Binnen de Taskforce staat kennisuitwisseling centraal. Op dit moment zijn twaalf dagattracties aangesloten bij de Taskforce.