Arnhems kunstproject verbindt mensen in zorginstellingen

Array

Het Arnhemse kunstproject Tactile Orchestra, een interactieve muzikale wand, van Kunstlab Arnhem en Studio Roos Meerman schittert al een half jaar in het Cooper Hewitt Smithsonian Museum in New York. De makers wisten dat het kunstwerk meer potentie had en zo werd het project doorontwikkeld naar multisensorische E-health producten.

Door met andere materialen, geluiden en kleuren te werken is de wand aangepast en is deze effectief in te zetten in de zorg. De KozieWe is gecree?erd ter stimulatie van zintuiglijke ervaringen en onderlinge verbinding mogelijk te maken voor mensen met dementie of een ernstige meervoudige beperking. Bij aanraking van de wand weerklinken geluiden uit de stad of het bos: het buitenleven komt even binnen. De combinatie van deze herkenbare geluiden met de zachte stof van het wandobject zorgen voor een unieke gezamenlijke ervaring op basis van gedeelde vertrouwde herinneringen.

Om deze ervaring van het wandobject ook individueel toegankelijk te maken is vervolgens de KozieMe ontwikkeld. Een kussen dat intui?tief en individueel te gebruiken is op basis van dezelfde technologie: muziek en geluiden die vrijkomen door aanraking. Doordat het kussen bovendien middels een SD-kaart te personaliseren is, zijn bijvoorbeeld geliefde muziekstukken altijd toegankelijk om zo de gebruiker het vertrouwde gevoel van thuis te geven.

‘Music evoked autobiographical memory’

Dat bekende geluiden of muziek een positieve invloed hebben op de kwaliteit van leven hebben verschillende onderzoeken bevestigd. Herkenbare geluiden, zoals geluiden van de

stad of een liedje, kunnen zo sterk verbonden zijn met een herinnering dat wetenschappers spreken van een ‘music evoked autobiographical memory’. Dit houdt in dat de herinnering zo sterk met bepaalde geluiden verbonden is, dat je hier gelijk aan denkt wanneer je deze geluiden hoort. Bij mensen met dementie wordt het gedeelte in de hersenen waar deze muziekherinneringen zijn opgeslagen als laatste aangetast door de ziekte. Voor hen is het oproepen van deze muziekherinneringen een mooie manier om even naar vroeger te gaan. Om een connectie te ervaren en zichzelf weer even in een vertrouwde omgeving te wanen.

Over Tactile Orchestra

Het kunstproject Tactile Orchestra van Kunstlab Arnhem en Studio Roos Meerman is een project waarbij smart textile technologie wordt gebruikt om een gezamenlijke muzikale ervaring te maken. Zo ontstond Tactile Orchestra: een zacht harig wandobject dat reageert op aanraking. Bij iedere aanraking weerklinkt een instrument en als meerdere mensen het wandobject aaien, klinkt uiteindelijk het geluid van een heel strijkorkest. Tactile Orchestra was te zien bij Gorizia Italie?, Drift Nijmegen, CineKid Amsterdam, Museum Arnhem, de Dutch Design Week en staat momenteel in het Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum in New York.

Over kunstproject Kozie

Kozie is ontstaan uit het kunstproject Tactile Orchestra van Kunstlab Arnhem en Studio Roos Meerman. Een project waarin smart textile technologie wordt gebruikt om een gezamenlijke muzikale ervaring te maken. Door met andere materialen, geluiden en kleuren te werken zijn de producten effectief in te zetten in de zorg. Zo won Kozie eind 2016 de eerste editie van de Pleyade Design Contest, een ontwerpwedstrijd waarbij jonge ontwerpers wordt gevraagd een design te maken speciaal voor ouderen. Het doel was om verbinding te cree?ren tussen jong en oud op het gebied van kunst en design.

Inmiddels worden de producten van Kozie ingezet in verschillende zorginstellingen in Nederland en heeft ook het buitenland interesse in de producten getoond. Daarnaast worden Roos Meerman en Tom Kortbeek, oprichters Kozie, genomineerd voor verschillende prijzen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen