Beste zorgidee van Nederland nadert ontknoping

Array

Nominaties Onco Care Challenge 2018 bekend
In de lustrumeditie van de Onco Care Challenge 2018 heeft de jury drie inzendingen genomineerd. De inzendingen dingen mee naar de award voor het meest innovatieve idee ter verbetering van de zorg voor patiënten met kanker. In totaal zijn er 17 ideëen ingestuurd. De winnaar van de Onco Care Challenge wordt op 21 november 2018 bekend gemaakt en ontvangt dit jaar een cheque van €10.000. De Onco Care Challenge is een initiatief van Sanofi Genzyme. 

Genomineerde projecten

De drie genomineerde projecten omvatten uiteenlopende ideeën voor verbetering van de zorg voor mensen met kanker.

Eten met smaak bij chemotherapie

Chemotherapie tast vaak de smaak aan, waardoor de patiënt geen eetlust meer heeft en kans op ondervoeding ontstaat. Samen met dieetkok Cees Neefjes bedacht seniorverpleegkundige Anita van der Meulen, werkzaam op het Oncologisch Dagcentrum van Stichting Ziekenhuizen West Friesland en Waterland in Hoorn, het idee om het smaakpaspoort van de patiënt in kaart te brengen. Op basis van het smaakpaspoort kan worden geadviseerd om bepaalde ingrediënten te gebruiken om eten voor de patiënt weer op smaak te brengen, zodat het eetgenot terugkomt.

Kanker heb je niet alleen

Met het project ‘Kanker heb je niet alleen’ van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg richt uroloog Paul Kil zich op het betrekken van de partner van patiënten met prostaatkanker bij het proces van diagnose, begeleiding en follow up. Om dat proces goed te laten verlopen wil Paul Kil een instrument ontwikkelen, om patiënt en met name de partner bij te staan bij de moeilijkheden die ze in het proces tegen kunnen komen.

Fietslabyrint

Kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan, kunnen vaak niet deelnemen aan een bewegingsprogramma op het moment van toediening van de chemotherapie. Rianne Rooijakkers, oncologie verpleegkundige van het Elkerliek ziekenhuis in Helmond bedacht een idee om het bewegingsprogramma ook tijdens toediening te kunnen voortzetten. Het Fietslabyrint is een systeem waarmee patiënten interactieve fietstochten kunnen maken door steden en natuurgebieden. De fietsroutes worden getoond op een beeldscherm dat is aangesloten op een hometrainer of andere bewegingstrainer. Voortzetting van het bewegingsprogramma draagt bij aan het welzijn van de patiënt.   

Beoordelingscriteria

Om de Onco Care Challenge te winnen, moet het beste idee aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het project een direct voordeel voor de patiënt hebben en een aantoonbare bijdrage aan de verbetering van de oncologische zorg bieden. Projecten die innovatief en creatief zijn én waarbij de patiënt centraal staat, zijn vaak het meest succesvol. De jury van de Onco Care Challenge bestaat uit vertegenwoordigers van ziekenhuizen, zorgverzekeraars en patiënten.

Pitch

Om de Onco Care Challenge 2018 in de wacht te slepen zullen de drie genomineerden hun project op de finale avond op 21 november a.s. in een pitch van tien minuten moeten presenteren aan de jury. Na beraad zal de jury de winnaar die avond bekend maken.

Over de Onco Care Challenge

Sinds 2014 stimuleert Sanofi Genzyme met de Onco Care Challenge oncologie en hematologie teams om hun innovatieve ideeën uit te werken. De wedstrijd is uitgegroeid tot een ware inspiratiebank en laat zien hoeveel goede ideeën er binnen de ziekenhuizen zijn. Meer informatie over de Onco Care Challenge www.OncoCareChallenge.nl.
SANL.CAB.18.09.0454
Bron: Sanofi Genzyme
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen