Verhoging lage BTW-tarief: extra rekening van € 174 miljoen voor zorgsector

De voorgenomen verhoging van het lage btw-tarief van 6% naar 9% betekent voor de zorgsector een stijging van de inkoopgerelateerde exploitatiekosten met € 174 mln. Vooral de cure-sector (algemene, categorale en universitaire ziekenhuizen, revalidatiecentra) krijgt een forse extra rekening van € 104 miljoen. Veel patie?ntgebonden kosten zoals voeding en geneesmiddelen vallen nu nog onder het lage btw-tarief. De kosten van organisaties in de care-sector (gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, verpleging, verzorging en thuiszorg) stijgen met € 70 miljoen. Dit blijkt uit een onderzoek van Intrakoop, de inkoopcoo?peratie van de zorg, naar het effect van de verhoging van het lage btw-tarief voor de Nederlandse zorg.

Intrakoop heeft de inkoopgerelateerde exploitatiekosten in kaart gebracht aan de hand van de jaarrekeningen van 1.160 organisaties in de gezondheidszorg. Binnen deze inkoopkosten is een verdeling gemaakt per btw-tariefklasse (0, 6 of 21%). Voor de inkoopkosten die vallen onder het 6%- tarief is vervolgens de 3% toename berekend. Op enkele uitzonderingen na kunnen zorgorganisaties de btw die leveranciers hen in rekening brengen niet verrekenen of terugvorderen bij de Belastingdienst. Een eventuele verhoging van het btw-tarief heeft daarmee direct een kostenverhogend effect voor de sector.

3% btw verhoging

De 3%-verhoging van het lage btw-tarief is in het regeerakkoord van het derde kabinet Rutte opgenomen als onderdeel van het Belastingplan. De opbrengst van deze tariefswijziging is bedoeld als compensatie voor de afgenomen inkomsten van de eerder verlaagde inkomstenbelasting of ‘vlaktaks’.
In 2017 kwamen de totale inkoopgerelateerde exploitatiekosten van de ziekenhuizen, ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg uit op € 19,4 miljard. De 98 organisaties in de cure-sector vertegenwoordigen samen € 9,8 miljard. De overige € 9,6 miljard komt voor rekening van de 1.062 onderzochte organisaties in de care-sector.

Ruim € 1,9 miljard aan btw

De hele sector betaalde in datzelfde jaar ruim € 1,9 miljard aan btw die zorgorganisaties niet als voorbelasting kunnen verrekenen. Van die inkoopkosten betreft bijna een derde (32%) uitgaven die belast zijn met 6% btw. Dit btw-tarief geldt veelal voor voedingsmiddelen, maar ook voor andere goederen of diensten zoals genees en-hulpmiddelen, trainingen en opleidingen, personenvervoer en schoonmaak. In totaal werd er in 2017 voor ruim € 6,1 miljard ingekocht met 6% btw (in totaal € 348 miljoen). Een 3%-verhoging van het lage btw-tarief betekent daarom een stijging van € 174 miljoen euro aan inkoopkosten voor de zorgsector. De gevolgen van deze verhoging zijn jaarlijks terugkerend. Daarnaast zijn extramuraal ingekochte zorggerelateerde producten en diensten niet meegenomen in dit onderzoek. Hierdoor valt het totale maatschappelijke effect van de btw-verhoging hoger uit dan in deze analyse beschreven staat.

Cure

In de cure-sector zijn de met 6% btw belaste kosten € 3,7 miljard. De verhoging van het tarief komt hier neer op een kostenstijging van € 104 miljoen. De stijging is hier vooral zichtbaar, omdat bijna 60% van alle patie?ntgebonden kosten in de cure-sector met 6% btw wordt ingekocht. Dit zijn vooral geneesmiddelen, maar ook hulpmiddelen, prothesen, implantaten, katheters, hechtmateriaal en bijvoorbeeld ook (gips)verband.

Care

De inkoopgerelateerde exploitatiekosten in de care-sector die vallen onder het 6%-tarief zijn in totaal € 2,5 miljard. De 3%-verhoging van het btw-tarief betekent hier een kostenstijging van bijna € 70 miljoen. In de care-sector zijn het vooral voedings- en hotelmatige kosten die worden ingekocht met 6% btw. Ruim 84% van de totale voedingsgerelateerde kosten wordt ingekocht met 6% btw. Dit komt in totaal neer op ruim € 1,1 miljard. Dit zijn voedingsmiddelen en ingredie?nten. Binnen de hotelmatige kosten gaat het vooral om vervoer en-schoonmaakkosten.
Bron: Intrakoop
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen