Aandacht voor een verborgen handicap op zaterdag 22 september 2018

Array

Wereld TOS dag op zaterdag 22 september 2018
Op zaterdag 22 september 2018 is het Wereld TOS dag. TOS staat voor taalontwikkelingstoornis en is een veelvoorkomende, maar erg onbekende handicap. En dat terwijl er naar schatting in elke klas van de basisschool ongeveer 2 kinderen met een TOS zitten. De Wereld TOS dag is het Nederlandse antwoord op de internationale Developmental Language Disorder (DLD) Awareness Day. Op deze dag wordt er internationaal aandacht gevraagd voor TOS. En dat is hard nodig. Want veel mensen hebben nog nooit gehoord van TOS. De Koninklijke Auris Groep steunt de Wereld TOS dag.

Initiatiefnemers van de Wereld TOS dag en de website http://wereldtosdag.nl/ zijn twee ouders van een kind met TOS, Yvonne van der Duin en Eric Verschoor. Eric Verschoor benadrukt het belang van deze dag: “Voordat onze zoon de diagnose taalontwikkelingsstoornis kreeg, hadden wij nog nooit van TOS gehoord. Toen wij begrepen wat TOS inhield, vielen alle puzzelstukjes op hun plaats en begrepen wij eindelijk waar hij mee zat. Hij kreeg passende hulp en we konden thuis gericht rekening houden met zijn taalontwikkelingsstoornis. Wij vinden dat TOS meer bekendheid moet krijgen, omdat erkenning van deze stoornis en tijdige behandeling een belangrijk verschil kan maken.”

Wat is TOS?

Bij een taalontwikkelingsstoornis wordt taal in de hersenen minder goed verwerkt. Net als Dyslexie is TOS een onzichtbare handicap die kinderen enorm kan belemmeren in hun ontwikkeling. Ongeveer 5% van de bevolking heeft TOS. Een kind met TOS heeft moeite met praten en het begrijpen van taal. Om een kind op de juiste manier te ondersteunen is het belangrijk dat het zo vroeg mogelijk wordt gesignaleerd. Daarom is bekendheid over deze aandoening zo belangrijk.

Internationale Developmental Language Disorder (DLD) Awareness Day

TOS is internationaal bekend onder de naam Developmental Language Disorder (DLD) met op 22 september een speciale bewustmakingsdag. In Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koningrijk en nu ook in Nederland worden er diverse activiteiten georganiseerd gericht op bewustwording en herkenning van TOS.

Landelijke bijeenkomst

Stichting SpraakSaam organiseert op de Wereld TOS dag een landelijke bijeenkomst in Putten voor jongeren tussen de 12 en 30 jaar met een taalontwikkelingsstoornis. Op deze dag worden diverse sportieve activiteiten georganiseerd en kunnen jongeren ervaringen met elkaar delen.

Meer informatie over de Wereld TOS dag vind je ophttp://www.wereldtosdag.nl/. Aanmelden voor de landelijke dag van SpraakSaam kan via http://www.spraaksaam.nl./

Over Koninklijke Auris Groep

Auris is de professionele partner van mensen die ondersteuning nodig hebben bij horen, spreken of taal. Auris bestaat uit scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs, ambulante diensten, audiologische centra en zorglocaties. Auris Zorg biedt hulp en ondersteuning aan dove en slechthorende kinderen en aan kinderen met een taalontwikkelingsstoornis en hun ouders. Auris Dienstverlening biedt cursussen en trainingen en consultatie en advies. Daarnaast voert Auris praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek uit. Auris bestaat uit 15 scholen voor speciaal onderwijs, 3 scholen voor speciaal voortgezet onderwijs, 4 ambulante diensten, 3 audiologische centra en 16 zorglocaties. In de regio’s Zeeland, Zuid Holland, Noord-Holland en Midden-Nederland werken ruim 1500 mensen eraan om te zorgen dat onze cliënten zo veel mogelijk zelfstandig hun leven leiden en optimaal kunnen deelnemen aan de maatschappij. http://www.auris.nl/

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen