Invasieve beademing bij te vroeg geboren kinderen haalbaar

Array

Het is haalbaar om veel te vroeg geboren kinderen die zijn opgenomen op de afdeling Neonatologie op een minder invasieve manier te beademen. Dit leidt mogelijk tot betere neurologische ontwikkeling op lange termijn. Dat stelt Vliegenthart in haar proefschrift over beademing van te vroeg geboren kinderen.

Beademing van prematuren veroorzaakt longschade. En elke dag van beademing blijkt geassocieerd met een hogere kans op een slechte neurologische ontwikkeling op tweejarige leeftijd. Daarom worden sinds enkele jaren prematuur geboren kinderen zo min mogelijk aan de beademing gelegd. Vliegenthart heeft onderzocht of een andere beademingsstrategie beter is, met name voor de neurologische ontwikkeling op de langere termijn. Ook keek ze welke medicijnen nodig zijn als er minder wordt beademd.

Haar onderzoek laat zien dat een non-invasief beademingsbeleid goed is in te voeren, zo nodig met gebruik van medicijnen. Ze merkt op dat de veiligheid en de effectiviteit daarvan in grote studies moet worden aangetoond. De promovenda zegt dat sommige clinici zich afvragen of het te allen tijde voorkomen van invasieve beademing de meest effectieve strategie is. Ze menen dat het zelfs schadelijk kan zijn. Om deze vraag afdoende te beantwoorden, zouden er twee verschillende strategieën om kinderen te beademen in een gerandomiseerde studie vergeleken moeten worden.
Promotor: prof. dr. A.H.L.C. van Kaam Co-promotor: dr. W. Onland

Plaats en tijd: Agnietenkapel, 10.00 uur

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen