Voorbarigheid viert hoogtij bij discussie om alzheimer bloedtest!

Array

Nu al kritiek op niet uitgesproken inaugurele rede van Teunissen, VUmc

In de aangekondigde inaugurele rede bij het Amsterdamse UMC zal Charlotte Teunissen, hoogleraar neurochemie, aanstaande vrijdag ingaan op de stelling dat er binnen een jaar een bloedtest zal zijn waarmee de ziekte van Alzheimer gemakkelijker is op te sporen dan nu. Een prikkelend persbericht kondigde haar rede afgelopen week aan. Zo prikkelend zelfs dat het een enkelen stak. Het zorgde voor een voorbarige discussie die ging over de voorbarigheid van de stelling.

Het waren Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie aan het RadboudUMC, en zijn collega’s die de nog onuitgesproken inaugurele reden “veel te voorbarig vinden”, zo laat Olde Rikkert aan de NOS weten. Maar de inaugurele rede moet nog worden uitgesproken en het is onduidelijk hoe Olde Rikkert al op de inhoud zou kunnen reageren als er pas slechts een aankondiging van de rede door het Amsterdam umc is gedaan middels een kort persbericht. Over voorbarigheid gesproken.  Volgens Olde Rikkert  wordt de diagnose Alzheimer niet door middel van een bloedtest gedaan maar is het een klinisch diagnose. Op zich heeft Olde Rikkert daar gelijk in. Maar het is ook goed pas een discussie te voeren over het nut en noodzaak van het testen op amyloid als de inaugurele ook daadwerkelijk is uitgesproken en alle gegevens en achtergronden door Charlotte Teunissen zijn gedeeld en uitgesproken. Ook de voorbarigheid van de reactie van Olde Rikkert komt de wetenschappelijk discussie niet ten goede. En vooral als die wetenschappelijk discussie het patiëntbelang moet dienen. Geen enkele patiënt wordt beter van voorbarigheid. En ook niet van professoren die elkaars vliegen lijken te willen af te vangen.

Janine Budding, MedicalFacts

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen