“Laat ze niet bijten” ; educatieve campagne over teken van start

Array

Aandacht voor de gevaarlijke teek!
Teken zijn overal in Nederland. Niet alleen in de bossen en het struikgewas komen teken voor, ook in de eigen tuin. En tekenseizoen loopt van maart tot en met oktober, dus nog altijd is aandacht voor teken noodzakelijk.

Met de educatieve campagne “laat ze niet bijten” maakt Care Plus Nederlanders ervan bewust dat het echte gevaar van een tekenbeet vooral schuilgaat in struikgewas en hoog gras. Dat voorlichting over de teek en tekenbeten hard nodig is, blijkt wel uit een enquête die het bedrijf hield onder ruim 1200 (!) Nederlanders.

Teken-fabel

“De hardnekkigste fabel is nog altijd dat teken uit bomen zouden vallen. Het leefgebied van de teek is echter een stuk dichter bij de grond”, zegt Care Plus-CEO en mede-oprichter Arnoud Aalbersberg. “Teken wachten in struikgewas en hoog gras op een ‘host’ die voorbijkomt en stappen dan over. Dat is hoog in de bomen vrij lastig.” Uit eerdere onderzoeken blijkt ook dat zowel honden als katten teken bij zich dragen die infecties bevatten die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Dit betekent dat bestrijding van de teken een belangrijk onderwerp is voor mens en dier. Een tekenbeet kan zou nare gevolgen bij mensen en dieren kunnen hebben.

Uit de enquête blijkt dat maar liefst 40% van de Nederlanders denkt dat teken uit bomen vallen en dat een hoofddeksel dus bescherming zou bieden. Bijna 20% denkt dat teken, net als vlooien, kunnen springen en zo dus op je lichaam terecht kunnen komen.

Beter voorkomen dan genezen

De resultaten van de enquête laten gelukkig ook zien dat de kennis over de teek op een aantal andere gebieden een stuk hoger is. Zo weet bijna 90% dat je ook in stedelijke gebieden een tekenbeet kunt oplopen dat je daar dus preventieve maatregelen moet nemen om dit te voorkomen.

Aalbersberg: “Men is zich gelukkig al meer bewust van het feit dat teken ook in steden voorkomen als er maar begroeiing is. Dit kan dus ook een in stadstuin zijn of in een park. Maar we zien ook dat een aantal hardnekkige misverstanden nog aandacht behoeven. Geschat wordt dat er jaarlijks ruim één miljoen mensen door teken worden gebeten, waarvan dus ongeveer 200.000 mensen door een besmette teek. Hiervan krijgen circa 20-30.000 mensen de ziekte van Lyme 1.  Dit jaar geeft het RIVM aan dat in 2018 dit enorme aantal verder groeit. Met onze campagne ‘laat ze niet bijten’ willen we mensen bewust maken van het gevaar van de teek en attenderen op de preventieve maatregelen die je kunt nemen om een tekenbeet te voorkomen.”

Campagne

De campagne werd ondersteund op social media. Daarnaast werden ook radio, online advertising en outdoor ingezet en is er gebruik gemaakt van social influencers en BN-ers (zoals Nicolette van Dam) om de campagne onder de aandacht te brengen. In 2019 zal de campagne een vervolg krijgen omdat Aalbersberg zich goed realiseert dat voorlichting en die hiermee gepaard gaande gedragsverandering tijd kost.

Vervelende parasiet

Deze vervelende parasiet is in staat ziekten over te dragen, waarvan de ziekte van Lyme wel de bekendste is. Geschat wordt dat er jaarlijks ruim één miljoen mensen door teken worden gebeten, waarvan dus ongeveer 200.000 mensen door een besmette teek. Hiervan krijgen circa 20-30.000 mensen de ziekte van Lyme 1. Minder bekend is misschien is ook dat teken een probleem voor honden en katten kunnen zijn.

Het liefste wil je tekenbeet voorkomen. Dit kun je doen door jezelf en je hond of kat preventief te beschermen met teekwerende producten. Er zijn verschillende manieren om je hond of kat te beschermen tegen vlooien, teken en ander ongedierte. Voor mensen kan dat met spray voor dieren zijn er pipetten, spray maar ook beschermende halsbanden beschikbaar. Met de teekwerende producten gaan jij en je kat of hond onbezorgd op pad, zowel ver weg als dichtbij huis.

Bron: Care Plus & Bayer

1. Ref 1: Fonville M. et al. Blootstelling aan Borrelia miyamotoi door tekenbeten. Inf Z Bull 2013; 24: 314-7

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen