Marfo Food Group en Delfts ziekenhuis slaan handen ineen met nieuw aanbod ‘futureproof’ patiëntenmaaltijden

Array

Marfo Food Group brengt een nieuwe generatie gerechten voor ziekenhuispatiënten op de markt.  Speciaal voor het Delftse ziekenhuis Reinier de Graaf ontwikkelde voormalig sterrenchef Pascal Jalhay, creatief brein in de keuken van Marfo, 22 nieuwe, gezonde gerechten die minimaal bewerkt zijn en voedselverspilling tegengaan.

Natuurlijke ingrediënten

Jalhay heeft enkel gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten om de juiste kleur, geur en smaak te creëren. Zo worden groenten volledig benut om onnodige verspilling te voorkomen. De gerechten bevatten minder zout en geen onnatuurlijke E-nummers. Ook komt het vlees van dieren die een gezond en goed leven hebben gehad. “Ruim een derde van onze ecologische footprint wordt bepaald door wat we eten. Daarom werken wij op innovatieve wijze aan het verduurzamen van ons aanbod binnen een industrie waar een gigantische impact te maken valt. Zowel voor de gezondheid als voor het milieu”, zegt Jalhay.

Toekomstbestendig koken

“Onze maaltijden waren uiteraard al gezond maar zijn nu naar een nóg hoger niveau getild. Wij hebben de gerechten grondig onder de loep genomen qua ingrediënten, receptuur en leveranciers en hebben onze werkwijze ingrijpend veranderd. Wij zijn ook 1-op-1 in gesprek gegaan met al onze leveranciers. Wat kon er anders, beter of efficiënter? En hoe gaan wij verspilling tegen? We hebben vervolgens zeer gedetailleerd in kaart gebracht hoe we bestaande gerechten verantwoord en toekomstbestendig konden maken”, aldus meesterkok Jalhay.

Samen pionieren

Teamleider Servicepunt Patiënten voeding van Reinier de Graaf Kim Wit is actief betrokken geweest bij het ontwikkelen van de vernieuwde gerechten. “Van de ziekenhuizen die samenwerken met Marfo zijn wij de eerste die op deze manier de patiëntenmaaltijden vormgeven”, zegt Wit. “Goed en gezond eten draagt bij aan een voorspoedig herstel en vergroot de patiënttevredenheid. Een lekkere maaltijd wordt vaker volledig genuttigd. Hierdoor krijgt de patiënt alle nodige voedingsstoffen binnen en hoeft er niets te worden weggegooid. Dat is dus dubbel winst.” De vernieuwde gerechten worden inmiddels aan alle patiënten in het Gasthuis in Delft geserveerd en de reacties zijn positief.  “We blijven verder ontwikkelen. We bieden elk seizoen andere gerechten aan dus zullen we de komende periode onze maaltijden ook blijven vernieuwen. Dat geldt eveneens voor onze dieetmaaltijden.”
Bron: Reinier de Graaf ziekenhuis
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen