Nederlander wil zelf controle over medische gegevens

Array

Huidige IT-structuur hindert transparantie zorgsector
Vrijwel alle Nederlanders willen zelf de controle hebben over hun medische gegevens, zo blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Liferay Benelux. Maar liefst 99% van de ondervraagden wil altijd toegang hebben tot zijn eigen medische gegevens.

Controle

Bovendien wil 74% ook hun partner of directe familie toegang verlenen tot dit vertrouwelijke dossier. Maar de controle over de persoonlijke gegevens gaat wat de consument betreft nog verder: 95% wil kunnen zien wie er bij een zorgverlener in zijn of haar dossier kijkt.

Verschillende systemen

“In deze digitale wereld is het volledig terecht dat Nederlanders zelf controle willen hebben over hun eigen medische gegevens”, zegt Ruud Kluivers, General Manager Liferay Benelux. “Uit het onderzoek van GfK blijkt echter dat de huidige IT-structuur van de zorgsector nog niet klaar is om aan deze vraag te voldoen. Zorginstellingen werken met gemiddeld acht verschillende systemen. Veel van deze huidige systemen zijn niet ontwikkeld voor samenwerking, maar vormen losse silo’s in een gefragmenteerd IT-landschap. Dit betekent dat het voor patiënten en cliënten op dit moment vaak simpelweg onmogelijk is om het eigen medisch dossier overzichtelijk in één scherm te zien en te beheren.”

Privacy waarborgen op patiëntniveau

Ruim 80% van de zorgmanagers en IT-managers vindt ook dat patiënten precies moeten kunnen bepalen wie er toegang heeft tot welke gegevens. Wel maken zij daarbij de kanttekening dat het recht op privacy nooit ten koste mag gaan van medische zorg. De beste manier om de privacy van de patiënt of cliënt te waarborgen, is om per persoon te kijken wie toegang mag krijgen tot welke gegevens. Op dit moment regelt nog maar 1 op de 3 zorginstellingen de toegang tot medische gegevens op patiëntniveau. Ruud Kluivers: “Vanaf 2020 zijn zorgverleners verplicht om patiënten en cliënten digitaal inzagerecht te geven in hun medische gegevens. Dit betekent dat de sector vaart moet maken om systemen met elkaar te laten samenwerken en zo de communicatie en informatie uitwisseling te verbeteren.”

Liferay Zorgforum

Tijdens het Liferay Zorgforum op dinsdag 16 oktober presenteert GfK de volledige resultaten van het onderzoek en onderzoeken zorgmanagers en IT-professionals in de zorg de mogelijkheden om de silo’s in de zorg te doorbreken. Meer informatie en aanmelden kan via: liferay.com/zorgforum2018

Onderzoeksverantwoording

GfK onderzocht de knelpunten in informatiedeling en IT-systemen in de zorg voor Liferay. Het onderzoek vond plaats in mei en juni 2018. 242 Zorgmanagers, 208 IT-verantwoordelijken in de zorg en 510 consumenten in Nederland werden ondervraagd over hun ervaringen met communicatie en informatiedeling in de zorg. De zorgmanagers en IT-verantwoordelijken hielden een functie in de gezondheidssector (zorg of welzijn). De doelgroep Nederlanders (consumenten) is achteraf gewogen zodat deze representatief is voor de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder op leeftijd, geslacht en opleiding.
Bron: DOK30
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen