Amsterdammers kunnen nu zelf luchtkwaliteit in de stad verbeteren

Array

Vanaf 7 oktober kunnen de bewoners van Amsterdam zelf hun stad besturen en via een interactieve game – ClairCity Skylines – aangeven hoe zij de toekomst van Amsterdam zien en hoe ze de luchtkwaliteit en het klimaat in hun stad willen verbeteren.

De game ClairCity Skylines geeft de spelers op een toegankelijke en grafische wijze de mogelijkheid keuzes te maken over beleid voor transport en energie in de stad. Daarmee geven zij vorm aan hun stad van de toekomst. Het spel is volledig op maat gesneden op Amsterdam met afbeeldingen van Amsterdam en op basis van reële data van de stad op het gebied van luchtkwaliteit, klimaat, verkeer en gezondheid.

Meer parkeerplaatsen, meer fietspaden, groen in de stad of een verbod op houtkachels

De spelers kunnen kiezen tussen opties als meer parkeerplaatsen of meer fietspaden, groen in de stad of een verbod op houtkachels. Alle resultaten worden vertaald naar hun effect op luchtkwaliteit, gezondheid, economie en welbevinden. De gratis game is als app beschikbaar voor iOS en Android.

De game wordt op zondag 7 oktober, tijdens het Weekend van de Wetenschap officieel gepresenteerd. Vanaf die datum is de game dus in de appstore te downloaden.

Het spel is één van de manieren om (jonge) bewoners te betrekken bij de beleidsplannen voor luchtkwaliteit en klimaat in de stad. Ook diverse andere activiteiten worden in ClairCity gedaan om op zo’n gevarieerd mogelijke wijze input te krijgen voor de gesprekken van bewoners, experts en beleidsmakers.

 Luchtkwaliteit

Wethouder Verkeer en Vervoer, Water en Luchtkwaliteit Sharon Dijksma is enthousiast over de game: “Als stad werken we hard om de luchtkwaliteit te verbeteren. Deze game is een leuke manier om bewoners en bezoekers bij het onderwerp te betrekken. Het geeft inzicht in de maatregelen die de bewoners van Amsterdam zouden kiezen voor het verbeteren van de leefbaarheid in de stad. Daarnaast kan het helpen bewoners bewust te maken van de problemen rondom luchtkwaliteit. Zeker op dat vlak is nog veel winst te behalen.” Fred Woudenberg, afdelingshoofd Leefomgeving van de GGD Amsterdam zegt hierover: “We hebben al veel bereikt voor de luchtkwaliteit in Amsterdam, maar het kan en moet nog veel beter. Daarvoor is draagvlak bij en medewerking van bewoners hard nodig. Luchtkwaliteit staat nog altijd (met roken, ongezonde voeding en te weinig bewegen) in de top 4 van ziekte- en sterfteoorzaken.”

 

Achtergrond

GGD Amsterdam en Trinomics, samen met partners uit 8 landen, werken samen in het door de Europese Unie gefinancierde ClairCity project (http://www.claircity.eu/) om te onderzoeken hoe inwoners van Europese steden de toekomst in hun steden het liefste zien. Door inwoners en beleidsmakers samen actief te betrekken wordt gezocht naar effectieve en gedragen oplossingen voor minder luchtvervuiling, minder CO2 uitstoot en betere gezondheid als gevolg van het eigen gedrag van de inwoners van onder andere Amsterdam. Meer informatie is te vinden op: http://www.claircity.eu/amsterdam/game-app-2/.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen