SOMT University of Physiotherapy: De eerste academische fysiotherapeuten van Nederland

De eerste fysiotherapie-universiteit van Nederland is een feit. Op 6 oktober krijgen de eerste studenten van SOMT University of Physiotherapy (www.somtuniversity.nl/) hun academische bachelordiploma.

Nieuwe positie fysiotherapeut

De opleiding betekent een verandering van de positie van de fysiotherapeut in de gezondheidszorg.

Met deze opleiding kan de fysiotherapeut in de eerste lijn, direct naast de huisarts mensen ontvangen. Fysiotherapeut en huisarts kunnen nu op gelijkwaardige voet overleggen. Patiënten hebben daarnaast geen verwijzing meer nodig om naar de fysiotherapeut te kunnen.

Daarnaast staat binnenkort een overleg gepland met Kamerleden: de vraag aan de Tweede Kamer is ook fysiotherapeuten in eerste lijn te laten doorverwijzen naar de tweede lijn en indien gewenst ook  medische beeldvorming aan te vragen.

 

Stijgende vraag fysiotherapeuten

Aanleiding is de behoefte aan een andere positie van de fysiotherapeuten binnen het zorgstelsel. De positie van de fysiotherapeut is in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Kwam in 1984 nog maar 7 procent van de bevolking wel eens bij een fysiotherapeut, in 2016 is dat aandeel gegroeid tot 26 procent. Tegelijkertijd is er sprake van toenemende vergrijzing en rijzen zorgkosten de pan uit, onder meer doordat mensen te snel worden doorverwezen. Door een apart loket in de eerste lijn in te richten voor het bewegingsapparaat, moet de doorstroming efficiënter en dus goedkoper worden.

“Bewegen is een ondergewaardeerd medicijn in de geneeskunde”, stelt opleidingsdirecteur Willy Smeets.

Maatschappelijk onderzoek

SOMT University gaat binnenkort van start met een langlopend onderzoek naar de ontwikkelingen van het bewegingsapparaat. “Een uniek onderzoek in Nederland, vanwege de looptijd en de omvang.

Samenwerking

De SOMT University werkt samen met meerdere universiteiten: VU Amsterdam, Universiteit Maastricht, VU Brussel, TU Delft, LUMC. Daarnaast zijn een aantal grote Nederlandse bedrijven betrokken voor R&D-projecten, zoals Friesland Campina, Rabobank en Philips.

SOMT University of Physiotherapy

De 60 studenten per jaar die hun universitaire bachelor bij SOMT afronden, kunnen met dit papiertje in het vierde jaar van de opleiding Geneeskunde instromen. Met een aantal aanvullende vakken kunnen zij dan ook  afstuderen in de Geneeskunde. De opleiding heeft daarnaast 1000-1500 in opleiding voor HBO-master.

Bron: SOMT University of Physiotherapy

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen