‘Lekker in je vel’ thema van Dag van de Plastische Chirurgie op 16 november

Array

Corrigerende ingreep voor overtollige huid na extreem gewichtsverlies meestal niet vergoed

Steeds meer Nederlanders die flink zijn afgevallen, worstelen met overtollige huid. Op vrijdag 16 november staat de Dag van de Plastische Chirurgie daarom volledig in het teken van een specifieke plastisch chirurgische behandeling: postbariatrie. Bij deze chirurgische ingreep wordt overtollige huid verwijderd na extreem gewichtsverlies. Volgens recente cijfers van het CBS lijden ruim honderdduizend Nederlanders aan morbide obesitas.

Aanvullende corrigerende Plastische Chirurgie

Jaarlijks ondergaan rond de 12.000 patiënten een operatie voor morbide obesitas, maar een aanvullende corrigerende ingreep om het huidoverschot tegen te gaan, blijft vaak achterwege. Vanwege strenge voorwaarden krijgt slechts 15 tot 20 procent van de patiënten deze behandeling vergoed.

Marc Mureau, voorzitter van de NVPC: “Met deze dag willen we aandacht vragen voor de moeilijke situatie van mensen met overtollige huid na gewichtsverlies. Zij hebben vaak last van fysieke maar ook mentale en psychosociale ongemakken. Daarnaast is het belangrijk dat mensen weten wat een plastisch chirurg voor ze kan betekenen als het gaat om hun lichaam en hun kwaliteit van leven.” De Dag van de Plastische Chirurgie wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) in samenwerking met ziekenhuizen en obesitasklinieken.

Dag van de Plastische Chirurgie

Op vrijdag 16 november staan plastisch chirurgen in diverse ziekenhuizen en klinieken klaar om patiënten te informeren over alle ‘ins’ en ‘outs’ van de postbariatrische chirurgie. De Dag van de Plastische Chirurgie is een terugkerend initiatief van de NVPC om bezoekers een kijkje achter de schermen te geven bij hun dagelijks werk en patiënten bij te praten over de laatste ontwikkelingen en behandelingen binnen het vakgebied.

Thema ‘Lekker in je vel’

De NVPC heeft dit jaar gekozen voor een specifieke plastisch chirurgische behandeling, vanwege het groeiende obesitasprobleem in Nederland. Ongeveer 14 procent van de bevolking boven de 20 jaar kampt met obesitas, wat ruim 2,5 keer meer is dan begin jaren tachtig. Van de Nederlanders boven de 20 jaar heeft één op de honderd mensen morbide obesitas – de zwaarste vorm van overgewicht. Een gevolg hiervan is dat er inmiddels jaarlijks rond de 12.000 patiënten een operatie voor morbide obesitas ondergaan. De frequentie van deze ingrepen zoals maagverkleiningen is in 10 jaar tijd verdrievoudigd en velen ondervinden na de ingreep blijvend last van de achtergebleven, overtollige huid. Hierdoor neemt de vraag naar postbariatrische chirurgie toe.
Na succesvol gewichtsverlies wenst 80 procent van de patiënten een aanvullende corrigerende ingreep. Echter, vanwege ingrijpende voorwaarden wordt de ingreep vaak niet vergoed, waardoor slechts 15 tot 20 procent van de patiënten deze behandeling krijgt. Patiënten met overtollige huid hebben vaak last van fysieke ongemakken zoals uitslag maar ook psychosociale en seksuele problemen.
Volgens NVPC-voorzitter Marc Mureau kunnen deze problemen ernstige gevolgen hebben. Hij pleit daarom voor verandering: “Uit wetenschappelijke studies blijkt dat deze mentale problemen het afvallen kunnen belemmeren of zelfs bijdragen aan opnieuw een toename van gewicht, waardoor mensen weer in hun oude patroon vervallen. Daarnaast blijkt uit diezelfde studies dat de kwaliteit van leven na postbariatrische correcties duidelijk toeneemt. Deze uitkomsten onderstrepen het nut en de noodzaak van deze ingrepen en zijn reden om ruimhartiger te vergoeden.”

Interactief programma

Deelnemende ziekenhuizen en klinieken bieden tijdens de dag van de Plastische Chirurgie een gevarieerd en interessant programma aan, dat ze zelf per locatie samenstellen. Deze programma’s bestaan uit activiteiten zoals live-operaties, mini-‘speeddates’, waarin bezoekers op laagdrempelige wijze een vraag kunnen stellen aan de plastisch chirurg, workshops (bijv. hoe kleed je je af met overtollig huid?), rondleidingen en lezingen. Er wordt zo aandacht gevraagd voor de situatie omtrent de vergoedingen en daarnaast kunnen mensen kennis maken met alle facetten van de postbariatrische chirurgie.
Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom om langs te komen op een van de locaties. Meer informatie over o.a. de deelnemende ziekenhuizen/klinieken is te vinden op: https://www.nvpc.nl/Dag_van_de_Plastische_Chirurgie/
Bron: NVPC
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen