Fysiotherapeuten zijn wurggreep zorgverzekeraars zat: grote demonstratie bij VGZ-hoofdkantoor

0
824

Beroepsgroep komt in actie

De Fysiotherapeuten komen dit najaar in actie tegen de wurggreep van zorgverzekeraars. Met diverse acties willen de fysiotherapeuten duidelijk maken dat het water letterlijk aan de lippen staat. Ruim 25% van de beroepsgroep overweegt serieus om te stoppen. Een belangrijke reden is de wurggreep van zorgverzekeraars.

Protest honderden Fysiotherapeuten

Daarom protesteren op 10 oktober honderden fysiotherapeuten bij het hoofdkantoor van VGZ in Arnhem. Brenda van Gent, mede-initiatiefnemer van de actie en woordvoerster van de Actiegroep Fysiotherapie: “Traditioneel ontvangen wij als zorgaanbieders in deze periode de zorgcontracten voor 2019 van de zorgverzekeraars. Ondanks de schrapsessies en alle gesprekken die de branchevereniging heeft gevoerd met verzekeraars, wordt er niets ten positieve veranderd in de contracten. Het wordt alleen maar slechter. Daarom komen we nu in actie. We willen onze patiënten verantwoorde en kwalitatieve zorg blijven bieden, maar dat wordt ons nu praktisch onmogelijk gemaakt. Er zijn praktijken die op dit moment al meer dan 30% onder kostprijs moeten werken.”

Strakke strop

Tijdens de demonstratie reikt de Actiegroep Fysiotherapie de Strakke Strop Award uit. Dit is een award voor de verzekeraar die zich het minst constructief opstelt. Brenda van Gent: “We hebben alle zorgverzekeraars getoetst op een aantal criteria zoals: hoe gebruik je de behandelindex, hoeveel regels leg je zorgaanbieders op en welke tarieven hanteer je. Kortom: zorg jij ervoor dat zorgaanbieders ook gezond en kwalitatief hun werk kunnen doen?”
Uit de ranking blijkt dat VGZ de slechtst scorende zorgverzekeraar is. Van Gent: “Deze uitslag verbaast ons niet. VGZ is ook de verzekeraar waar wij de meeste klachten over krijgen. Nu Nederlanders bijna moeten kiezen welke zorgverzekeraar ze willen, vinden wij dat ze moeten weten waar ze voor kiezen.”

Fysiotherapie niet meer voor iedereen bereikbaar

De enige opties voor fysiotherapeuten om onder de regeldruk en vastgeroeste tarieven van de zorgverzekeraars uit te komen, is om ongecontracteerd te gaan werken of te stoppen. Van Gent: “Op dit moment denkt 25% van de collega’s serieus na over stoppen. Daarnaast kiezen ook steeds meer collega’s ervoor om geen contract met de zorgverzekeraars te sluiten. Maar dit heeft wel gevolgen voor de patiënten. Zij krijgen minder keuze van hun zorgverzekeraar en therapie bij een ongecontracteerde fysiotherapeut wordt niet altijd meer volledig vergoed. Dan is fysiotherapie dus niet meer voor iedereen bereikbaar. Dat willen we graag voorkomen, maar we staan op dit moment met de rug tegen de muur.”

Protest breed gedragen

De demonstratie van 10 oktober wordt georganiseerd door de Actiegroep Fysiotherapie. De zeer actieve Facebookpagina van deze groep heeft op dit moment ruim 11.000 leden. Daarnaast voeren diverse fysiotherapiepraktijken ook actief actie in de eigen praktijk.
Vorig artikelKabinet moet méér maatregelen nemen voor schone lucht
Volgend artikelKrachttraining heeft positief effect op jongeren met obesitas
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.