Bijna alle medicijnen zonder recept krijgen houdbaarheid na openen op verpakking

0
1145

Fabrikanten van zelfzorgmedicijnen hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) om de houdbaarheid na openen op de verpakking te vermelden. Naar schatting had in 2015 slechts 10% van de zelfzorgmedicijnen met een hersluitbare verpakking, zoals flesjes hoestdrank, deze belangrijke informatie. Bij de meeste medicijnen (92%) zonder recept staat nu of binnenkort hoe lang u het aangebroken medicijn kunt gebruiken.

“Het CBG is met hulp van de apothekers, artsen en patiëntenorganisaties en dankzij de inspanningen van de fabrikanten tot dit mooie resultaat gekomen. Het geeft consumenten duidelijkheid tot wanneer ze een medicijn verantwoord kunnen gebruiken. En uiteindelijk draagt dit bij aan goed en veilig medicijngebruik”, aldus CBG-voorzitter prof. dr. Ton de Boer.

CBG

Aanleiding  voor de oproep van het CBG was een eerder onderzoek van de Consumentenbond. Hieruit bleek dat het voor consumenten onduidelijk was tot wanneer ze een geopend zelfzorgmiddel konden gebruiken.

Houdbaarheid

Volgens de Europese wetgeving is het niet altijd verplicht om de houdbaarheid na openen op de verpakking en bijsluiter te vermelden. Om te zorgen dat medicijnen goed worden gebruikt, vindt het CBG het belangrijk dat dit wel gebeurt. Daarom heeft het CBG de fabrikanten dan ook gevraagd om bij hersluitbare zelfzorgmedicijnen de houdbaarheid na opening altijd op de verpakking en in de bijsluiter te zetten.

Nog niet alle zelfzorgmiddelen in de winkels hebben de houdbaarheid na openen al op de verpakking staan. Eerst wordt de voorraad opgemaakt.

Vermelding houdbaarheid na openen zelfzorgmedicijnen
Genees- of kruidenmiddelen Homeopathische middelen
Aantal met een handelsvergunning* 850 2003
Aantal zonder houdbaarheid na openen 69 (8%) 87 (4%)
Aantal met houdbaarheid na openen 781 (92%) 1916 (96%)

* Niet alle medicijnen zijn daadwerkelijk op de markt. Naar schatting is dit zo’n tweederde van alle zelfzorgmiddelen.

Bron: CBG-MEB