Honderden boze fysiotherapeuten protesteren bij VGZ tegen wurggreep zorgverzekeraar

0
1444
VGZ krijgt de Strakke Strop uitgereikt van fysiotherapeuten voor de verzekeraar die zich het minst constructief opstelt.

Fysiotherapeuten komen in actie tegen wurggreep zorgverzekeraars; demonstratie bij VGZ
Ruim 300 fysiotherapeuten uit heel Nederland kwamen vanochtend in actie tegen zorgverzekeraar VGZ in Arnhem. Tijdens de demonstratie reikte de Actiegroep Fysiotherapie de Strakke Strop Award uit. Dit is een award voor de verzekeraar die zich het minst constructief opstelt. Brenda van Gent, mede-initiatiefnemer van de actie en woordvoerster van de Actiegroep Fysiotherapie: “We hebben alle zorgverzekeraars getoetst op een aantal criteria zoals: hoe gebruik je de behandelindex, hoeveel regels leg je zorgaanbieders op en welke tarieven hanteer je. Kortom: zorg jij ervoor dat zorgaanbieders ook gezond en kwalitatief hun werk kunnen doen?”

Brenda van Gent: “We voelen ons gesterkt door de hoge opkomst. Er waren fysiotherapeuten uit alle hoeken van het land. Het is van groot belang dat VGZ nu een stap zet richting goede zorg in plaats van zuinige zorg. Daarom hebben wij  vanochtend drie eisen bij VGZ neergelegd. We hopen hier op korte termijn eindelijk stappen in te kunnen zetten met VGZ.”  

Eisen richting zorgverzekeraars

De Actiegroep Fysiotherapie legde de volgende eisen neer bij VGZ:
  • Minder regeldruk – we willen administratie daar waar deze thuishoort. Laat verzekeraars de PREM zelf uitvoeren en leg dit niet ten laste van de fysiotherapeut.
  • De verzekeraar moet uit de behandelkamer – maak de Behandel Index transparant en gebruik deze niet als eenzijdig afrekeninstrument, maar als instrument om over te praten en de kwaliteit van de zorg te verhogen. Zoals deze eerst bedoeld was.
  • Eerlijke, kostendekkende beloning – wij willen de vrijheid om binnen de contracten een hoger tarief te vragen als dat nodig is. Op zijn minst willen wij een kostendekkend tarief.
 
VGZ krijgt de Strakke Strop uitgereikt van fysiotherapeuten voor de verzekeraar die zich het minst constructief opstelt.