Website U-Prevent voorspelt langer gezond leven door medicijnen op maat

Individueel effect van medicatie op hart- en vaatziekten voorspellen

Het UMC Utrecht Hart- en vaatcentrum heeft algoritmes ontwikkeld die voor elke volwassene kunnen voorspellen wat de risico’s zijn op hart- en vaatziekten. U-Prevent voorspelt zowel het risico op hart- en vaatziekten als het effect van medicatie om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen.  Internist en hoogleraar vasculaire geneeskunde Frank Visseren en Jannick Dorresteijn, arts in opleiding tot internist-vasculair geneeskundige van het UMC Utrecht ontwikkelde deze interactieve website. Hierdoor weet je precies wat het (preventief) innemen van bloeddrukverlagers, cholesterolverlagers en bloedverdunners kan opleveren.

Met behulp van rekenmodellen kunnen artsen het risico op hart- en vaatziekten berekenen voor gezonde mensen, voor patiënten met hart- en vaatziekten, voor diabetespatiënten en voor ouderen boven 70 jaar. Het resultaat voor deze groepen patiënten: effectiever voorkomen van hart- en vaatziekten door medicatie op maat, samen met de arts in de spreekkamer beslissen en kostenbesparing voor de zorg als geheel.

U-Prevent

Op U-Prevent kunnen ook huisartsen  en patiënten het risico op hart- en vaatziekten berekenen van een individuele patiënt. De arts vult makkelijk te meten gegevens in, zoals leeftijd, geslacht, bloeddruk, cholesterolgehalte en eventuele medicatie van een persoon. Vervolgens zien de arts en de patiënt wat het effect is van de medicatie en hoeveel ziektevrije jaren dit oplevert. Zo kunnen patiënt en arts in de spreekkamer samen beslissen om te starten of te stoppen met medicatie.

Judith Tjin-A-Ton is kaderhuisarts hart- en vaatziekten: ‘U-Prevent is een handige tool die de zorgverlener helpt bij het duidelijk communiceren over het risico van de individuele patiënt. Aan de hand van de schatting kan de patiënt in samenspraak met zijn arts/verpleegkundige keuzes maken over zijn therapie/behandeldoelen. De website is begrijpelijk voor zorgverlener en patiënt, en kan de kwaliteit van de voorlichting echt verbeteren.’

Effect individuele patiënt

Frank Visseren: “Wereldwijd gebruiken heel veel mensen bloeddruk- en cholesterolverlagers en bloedverdunners voor preventie van hart- en vaatziekten. Onderzoek toont aan dat deze medicijnen gemiddeld genomen zeer effectief zijn. De medicatie werkt echter niet voor iedereen hetzelfde. Met U-Prevent kunnen we nu voor iedere individuele patiënt berekenen wat de optimale medicatie is.”

Behandeleffect bij levenslang gebruik

Met U-Prevent wordt het behandeleffect bij levenslang medicatiegebruik berekend. “De calculator voorspelt het aantal extra jaren zonder hart- en vaatziekten dat een persoon kan bereiken door preventieve behandeling”, zegt Dorresteijn. U-Prevent is gebaseerd op data van meer dan 700.000 patiënten in binnen- en buitenland. Deze gegevens zijn samengebracht door de Utrechtse onderzoekers dankzij internationale samenwerking met onderzoeksgroepen, en met financiële ondersteuning van de Hartstichting, Medcon International en ZonMw. Deze verzameling van ‘big data’ zijn gebruikt om slimme rekenmodellen te ontwikkelen.

Voorspellen van risico en effect medicijnen

U-Prevent voorspelt:

  • het risico op hart- en vaatziekten
  • het effect van medicijnen om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen

De website geeft inzicht in het aantal gezonde (klachtenvrije) levensjaren als je de op jou afgestemde medicijnen inneemt.

Online calculator U-Prevent

U-Prevent is ook in een internationale gratis toegankelijk. Het UMC Utrecht verwacht dat op korte termijn huisartsen, specialisten en patiënten in Europa en Amerika de website inzetten om het risico op hart- en vaatziekten en het levenslange behandeleffect te berekenen bij individuele patiënten.

Young Investigators Award

Internationale erkenning kwam er voor Nicole Jaspers, arts-onderzoeker die de prestigieuze Young Investigators Award heeft gewonnen op het internationale congres ESC (München) voor haar onderzoek ten behoeve van U-Prevent.Laat het ons weten als je vragen, opmerkingen of reacties voor de redactie hebt.

Jannick Dorresteijn:

“Als je weet hoeveel jaren je klachtenvrij kunt blijven dankzij een medicijn, ben je veel gemotiveerder om dat pilletje te blijven slikken. En dat is belangrijk om te voorkomen dat mensen onnodig een hartinfarct of een beroerte krijgen.”

Nieuwe kansen voor behandelen op maat

Marina Senten, hoofd Allianties, Wetenschap & Innovatie bij de Hartstichting is erg enthousiast over de nieuwe tool: “Het wordt steeds duidelijker welke invloed individuele eigenschappen kunnen hebben op het ontstaan van ziekten en de werking van medicijnen. Dat biedt mogelijkheden om behandelingen aan te bieden die beter op het individu afgestemd zijn, in plaats van een ‘one size fits all’ behandeling.”

Gebruik van big data

U-Prevent is gebaseerd op data van meer dan 700.000 patiënten in binnen- en buitenland: hart- en vaatpatiënten, diabetespatiënten, maar ook gezonde mensen die grote kans lopen om ziek te worden. Van deze mensen zijn allerlei gegevens verzameld, zoals leeftijd, geslacht, bloeddruk, cholesterolgehalte en medicijngebruik. Ook is bijgehouden of zij ziek werden of zijn overleden door hart- en vaatziekten. Deze verzameling van ‘big data’ is gebruikt om slimme rekenmodellen te ontwikkelen.

Dekkerbeurs Hartstichting

Jannick Dorresteijn kreeg voor zijn onderzoek ruim € 50.000 van de Hartstichting. Deze zogenaamde Dekkerbeurs biedt jonge, talentvolle onderzoekers de kans zich verder te ontwikkelen als hart- en vaatonderzoeker.

Bron: Hartstichting & UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen