KBO-PCOB blij met plannen geestelijke zorg

Array

35 miljoen aan geestelijke zorg voor mensen die thuis wonen
Minister Hugo de Jonge (VWS) schreef onlangs in een brief aan de Tweede Kamer dat ook mensen die thuis wonen binnenkort een beroep kunnen doen op een geestelijk verzorger voor hulp en ondersteuning. Hij trekt hier 35 miljoen euro voor uit.

Blij

Voorheen werden gesprekken met een geestelijk verzorger alleen vergoed bij een verblijf in een instelling, zoals een ziekenhuis of verpleeghuis. Seniorenorgansiatie KBO-PCOB is blij met het nieuws.

Belangrijk aspect van goede zorg

Directeur Manon Vanderkaa: “Dit is het directe resultaat van het Manifest Waardig Ouder worden, waarvan wij één van de initiatiefnemers zijn.” KBO-PCOB pleit al langer voor levensbegeleiding om de gezondheid en het welbevinden van senioren te versterken, niet alleen in de laatste levensfase. “Geestelijke zorg zien wij als een belangrijk aspect van goede zorg. Het is mooi dat de afspraken in het regeerakkoord nu concreter worden”, aldus Manon Vanderkaa.

Gesprekken over levensvragen

Als je ouder wordt, of ingrijpende dingen meemaakt, is het logisch dat er vragen naar boven komen. Vragen over de zin van het leven, maar ook vragen rond ziekte en sterven. Uit onderzoek is bekend dat senioren behoefte hebben aan gesprekken over dergelijke levensvragen.

Manon Vanderkaa is ervan overtuigd dat de levensbegeleiding door geestelijke verzorgers veel voor ouderen kan betekenen. “Nadenken over de zin van je leven en hierover in gesprek gaan, al dan niet op basis van levensbeschouwing of religie, zou even normaal moeten zijn als lichamelijke zorg. Het kan de veerkracht en levenskunst van ouderen versterken.”

Bron: KBO-PCOB

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen