Nederlandse innovaties op 49th Union World Conference on Lung Health

Array

Mobiele kliniek screent met kunstmatige intelligentie
Tuberculose is te genezen en toch is het de dodelijkste infectieziekte ter wereld, met ruim 4.000 sterfgevallen per dag. Tijdens de 49th Union World Conference on Lung Health in het World Forum in Den Haag (24 t/m 27 oktober), komen TBC-experts uit zo’n 125 landen bijeen. Nieuwe innovaties en ontwikkelingen op het gebied van TBC-bestrijding staan daarbij centraal. Het Nederlandse KNCV Tuberculosefonds is local host van de conferentie en presenteert een aantal innovatieve projecten en onderzoeksresultaten. De OneStopTB-vrachtwagen, een mobiele kliniek op zonne-energie, is daar een sprekend voorbeeld van.

OneStopTB

Een van de grote uitdagingen in de TBC-bestrijding, is het vinden van mensen die niet weten dat ze besmettelijk zijn en de ziekte overdragen aan anderen. De OneStopTB kliniek kan zelfs mensen op de meest afgelegen plaatsen bereiken. Dit initiatief van KNCV Tuberculosefonds combineert röntgen- en lab-innovaties met unieke software (ontwikkeld door Delft Imaging Systems) die het mogelijk maakt foto’s te beoordelen zonder radioloog. Daardoor kunnen de opgespoorde patiënten nog dezelfde dag met hun behandeling starten. Op deze manier kunnen per truck 300 mensen per dag op TBC worden onderzocht, waar dan ook ter wereld.

Meer Nederlandse innovaties

Een van de trucks van OneStopTB is tijdens de 49th Union World Conference on Lung Health in het World Forum te zien in het Holland Pavilion. Daar presenteren ook Philips, Topicus, het RIVM en het Nederlands netwerk van TBC-onderzoekers nieuwe ontwikkelingen op het gebied van TBC-bestrijding (accreditatie verplicht). Op vrijdag 26 oktober is er in de voor iedereen vrij toegankelijke Community Space een Nederlandse inspiratiemiddag. Daar wordt een inkijkje gegeven in het verleden, heden en de toekomst van de TBC-bestrijding in Nederland en de inzet van Nederlandse expertise en ervaring wereldwijd.

Breaking news en aansprekende onderzoeksresultaten

De conferentie wordt georganiseerd door The Union. Er worden ruim 3.500 TBC-experts verwacht. Voor hen staan onder meer ontwikkelingen op het gebied van multiresistente tuberculose, nieuwe medicijnen, stigmareductie en TBC bij kinderen op het programma. Bij The Union President’s Centennial Dinner zijn dinsdag 23 oktober onder andere prinses Margriet en de Japanse prinses Akishino aanwezig. Woensdag 24 oktober presenteert KNCV Tuberculosefonds een baanbrekende methode om TBC bij kinderen op te sporen. Meer informatie daarover volgt.

Bron: KNCV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen