Zorg over de grens nog niet vanzelfsprekend

Symposium over patiëntveiligheid bij grensoverschrijdende zorg
Internationale samenwerking in de zorg is, zelfs in grensregio’s, niet vanzelfsprekend. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de Universiteit Maastricht en de Uniklinik RWTH Aachen. Binnen het SafePAT-project werden zorgprofessionals (artsen, verpleegkundigen en ambulancemedewerkers) uit de Euregio Maas-Rijn gevraagd naar hun ervaring met internationale overdracht van patiënten. Slechts een minderheid (30%) heeft weleens te maken met internationale overdracht. Ze lopen bovendien tegen allerlei praktische problemen aan, zoals cultuurverschillen, taalbarrières en verschillen in de organisatie van zorg. Ook vooroordelen en hiërarchische verschillen kunnen een rol spelen in moeizame samenwerking, bijvoorbeeld bij overdracht van patiënten.

Verschillen


Uit interviews met artsen, verpleegkundigen, ambulancemedewerkers en patiënten kwam naar voren dat internationale samenwerking wordt gehinderd door verschillen in taal, cultuur en systeem. Zo kunnen dit soort samenwerkingen gepaard gaan met grote hoeveelheden administratief werk voor verzekeraars. Ook hiërarchische verschillen en negatieve attitudes of vooroordelen spelen een rol bij de moeizame samenwerking. Dit kan leiden tot risico’s voor patiëntveiligheid, bijvoorbeeld doordat niet duidelijk is wie op welk moment de verantwoordelijk draagt voor de patiënt.

Voordelen


Toch kan internationale samenwerking grote voordelen hebben. Patiënten hoeven minder ver te reizen voor gespecialiseerde behandelingen en kunnen vlak over de grens soms sneller geholpen worden. Voor zorgprofessionals dient de samenwerking bovendien als mogelijkheid zich verder te specialiseren. Zij kunnen hun expertise vaker inzetten door het grotere aantal patiënten.

Symposium


Op 24 oktober van 12.30 tot 17.00 komen zorgprofessionals en experts uit Nederland, Duitsland en België samen om de resultaten van het onderzoek te bespreken tijdens een symposium in het AIXTRA/CT² – Center for Teaching and Training (Forckenbeckstraße 71) in Aken. Juist in een grensregio met grote ziekenhuizen in Aken, Luik, Genk en Maastricht is het belangrijk om te investeren in internationale samenwerkingen in de zorg. Momenteel ontwikkelen de projectvertegenwoordigers van Maastricht, Aken, Luik, Hasselt, Heerlen en Genk een training om zorgprofessionals voor te bereiden en te ondersteunen in samenwerking met collega’s in het buitenland.

Bron: Universiteit Maastricht

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen