MC Slotervaart in één klap op de kaart, maar niet positief

Array

De Raad van Commissarissen van MC Slotervaart beloofde op 3 oktober 2016 nog rust en stabiliteit voor MC Slotervaart door het aanstellen van een nieuwe zorgbestuurder die het ziekenhuis verder op de kaart zou gaan zetten. De vraag blijft, waarom vertrokken Winter en de Boer? En zullen zij, net als alle andere medewerkers van het MC Slotervaart afgerekend worden met het door de MC Groep geprogageerde besturingsmodel. Want het bestuur van MC Slotervaart werkt volgens het integrale managementbesturingsmodel, met resultaatverantwoordelijke eenheden veelal aangestuurd door een duaal management. Ieder afdelingshoofd en/of zakelijk leider sluit jaarlijks een managementcontract af, zodat het hoofd dan wel de leider resultaatverantwoordelijk is voor het behalen van de daarin afgesproken doelstellingen, zoals het inhoudelijke zorgbeleid, het personeelsbeleid, de productie en kosten van de afdeling. En ik hoop dat we ook het bestuur van MC Slotervaart, MC IJsselmeerziekenhuizen en de MC Groep kunnen afrekenen op hun resultaat en niet met een ontslag met een stevige gouden handdruk.

Aftreden van Willem de Boer en Loek Winter

De directie van MC Slotervaart zou met het bestuur van Willem de Boer, Mariska Tichem en Loek Winter orde op zaken stellen. Alleen verliet Loek Winter de tent al per februari 2018 en trad hij terug als bestuurder van de MC Groep.  Loek Winter zou zich voor MC Slotervaart gaan richten op strategie, innovatie en business development. Eind van deze maand verliet ook de Boer het zinkend schip.

In juli werd het bestuurlijk driemanschap van het MC Slotervaart het nog eens over een integraal pakket aan maatregelen en vernieuwingen om versneld de financiële resultaten bij de ziekenhuizen te verbeteren en om op een goede wijze zorg te kunnen blijven bieden aan patiënten. Nu rest alleen nog een faillissement en hoge kosten voor de maatschappij. Kosten die wellicht weer ten kosten gaan van het zorgbudget. Zelfs de zorgverzekeraars geloven er inmiddels niet meer in.

Vandaag presenteerde de opperluchtverplaatser van dienst presenteert de bestuurlijke erfenis. Maar niet alleen is het financieel niet best gesteld met MC Slotervaart. Volgens het Parool kampt het uit 1975 daterende gebouw met achterstallig onderhoud en moet er voor 10 tot 15 miljoen euro worden opgeknapt. En of veilige zorg gegarandeerd is, is twijfelachtig. De  sterilisatiemachines zijn kapot, de MRI-scanner is verouderd. En ook de klimaatbeheersing in operatiekamers liet het pas afweten. En dat is een ernstiger probleem dan een patiënt die van een operatietafel valt.  Geen best resultaat voor een zorgbestuurder die rust en stabiliteit beloofde en nu het zelfs het vertrouwen van de zorgverzekeraars verloren is.

Wel staat het MC Slotervaart weer met een stevige klap op de kaart met een nog grotere nieuwe financiële crisis, deze keer surseance van betaling en een bijna onafwendbaar faillissement. En een financieel gat waar zelfs de zorgverzekeraar geen heil meer in ziet.

 

_________________________________

Originele bericht van MC Groep van 28 september

_______________________________________

Willem de Boer treedt terug als bestuurder van MC Groep en MC Slotervaart

26 september 2018

In september 2008 is MC Groep opgericht. Willem de Boer, een van de oprichters, heeft besloten dat het een goed moment is om, na ruim tien jaar per 1 oktober, te stoppen als bestuurder van MC Groep. Gelijktijdig treedt hij na vijf jaar ook terug als bestuurder van MC Slotervaart. Willem de Boer blijft aandeelhouder van beide ziekenhuizen. Met het vertrek als bestuurder is een strikte scheiding tussen bestuur, toezichthouder en aandeelhouder gerealiseerd.

De commissarissen zijn Willem de Boer zeer erkentelijk voor zijn inzet en bijdrage aan de ontwikkeling van beide organisaties. De organisaties zijn nu in een nieuwe fase gekomen wat vraagt om een andere besturing om maximale slagkracht te krijgen.

Afgelopen jaar is door het bestuur van beide ziekenhuizen een start gemaakt met het aanbrengen van versterkte focus in de bestaande strategie: scherpe keuzes in het zorgaanbod en verdere samenwerking met meerdere regionale en landelijke partners in een netwerkorganisatie; Samen met partners innoveren, met een belangrijke rol voor e-Health, om de burger toegang tot de beste zorg op de juiste plek te bieden. Op dit alles is de nodige voortgang geboekt en de komende periode zal de focus liggen op implementatie van deze plannen.

Willem de Boer kijkt positief terug op wat er de afgelopen jaren bereikt is bij de MC Groep. “Er staat in Flevoland een volwaardige, zelfstandig ziekenhuisorganisatie, waar MC Groep samen met haar partners deze 7/24 zorg dicht bij de burger van Lelystad, Dronten, Urk en de Noordoostpolder verleent.”

MC Slotervaart heeft de afgelopen jaren met aanzienlijke veranderingen te maken gehad. Zoals het overdragen van de verloskunde en de kindergeneeskunde aan VU-mc. Ook de komende jaren zullen veranderingen nodig zijn. Willem de Boer geeft aan: ”De eerste stappen voor dit verander proces zijn gestart, maar er zijn nog veel stappen te zetten.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen