Philadelphia breidt experimenten sociale robots in de zorg uit

0
1000
Introductie twee nieuwe sociale robots

Philadelphia haalde in 2016 een eerste sociale robot naar Nederland. Sindsdien heeft de organisatie veel praktijkervaring opgedaan. Cliënten willen graag zelfstandig leven en sociale interactie hebben. Hierbij kan een robot een toevoeging zijn, naast de inzet van zorgmedewerkers. Eerste ervaringen laten zien dat een sociale robot een positieve rol kan spelen in het leven van cliënten. Daarom introduceert Philadelphia twee nieuwe robots: de Zenbo robot en de IPal robot.

Philadelphia zet robots in bij de dagelijkse zorg

Philadelphia ziet robots als hulpmiddel en aanvullend op het bestaande zorgproces. De Pepper robot, bij Philadelphia omgedoopt tot robot Phi, heeft inmiddels kennisgemaakt met ruim 2.000 cliënten, verwanten en medewerkers. Sinds augustus 2018 logeert Phi elke maand twee weken bij een cliënt. Dit is een groot succes en Phi is al volgepland tot en met mei 2019. Uit de logeerperiodes blijkt dat de robot een functie vervult als emotionele uitlaatklep. Verder helpt de robot bij praktische aansturing, zoals het dagritme. Cliënten bouwen zichtbaar een band op, krijgen meer zelfvertrouwen en leren van en met de robot. Daarnaast kan een robot repeterende handelingen overnemen, waardoor een begeleider meer tijd over heeft voor persoonlijke aandacht.

Philadelphia introduceert twee nieuwe sociale robots: de Zenbo robot en de IPal robot. Hiermee komt een robot op maat weer een stap dichterbij voor cliënten. De robots hebben net als robot Phi de functie van verbale aansturing en sociale interactie. Beide robots worden op korte termijn aangesloten op het robotplatform dat Philadelphia sinds twee jaar samen met The Innovation Playground ontwikkelt. Via de startup Robot Ctrl. Het platform laat begeleiders zelf eenvoudig een sociale robot programmeren. Zo kan een begeleider zelf de interacties afstemmen op de persoonlijke behoefte van de cliënt. Dat brengt maatwerk met robots voor cliënten binnen handbereik. De eerste begeleiders worden nu getraind om zelfstandig met het programmeren van de robot aan de slag te gaan.

Positieve ervaringen met sociale robot

Tijdens logeerperiodes worden ervaringen van cliënt en medewerkers verzameld. Al deze informatie komt in een eindrapport dat dient als opstap naar een breder en meer gestructureerd onderzoek naar de inzet van sociale robotica in de zorg. Op basis van de ervaringen wordt de robotsoftware continu doorontwikkeld. Zoals het verbeteren van de gezichtsherkenningssoftware, het vergroten van de interactiedatabase of het aanpassen van de spraaksnelheid van de robot. Philadelphia verwacht halverwege 2019 de onderzoeksresultaten te kunnen delen.

Vooralsnog blijkt dat de inzet van de robot cliënten meer eigen regie geeft en een sociale functie vervult. De robot helpt herinneren aan bepaalde zaken of geeft suggesties voor acties. Iemand kan zo meer zelf doen. En de begeleider krijgt meer tijd beschikbaar voor persoonlijke aandacht.

 

Phi en Lydia in Brandpunt+

Eén van de logeerperiodes was bij Lydia en zij heeft inmiddels een band opgebouwd met Phi. Het tweetal is de afgelopen maanden gevolgd door een team van Journalistiek platform Brandpunt+. De korte documentaire is te zien op dinsdag 23 oktober om 21:00 uur op NPO2.

Bron: Philadelphia

Vorig artikelNieuw Universitair Centrum voor Geestelijke Verzorging (UCGV)
Volgend artikelZorgpolis vergelijken op een Zorgvergelijker
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.