Surseance van betaling MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen

Array

Zorgverzekeraars stoppen financiering MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen. 
MC Slotervaart in Amsterdam en MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad e.o. vragen vandaag uitstel van betaling aan. Beide ziekenhuizen hebben al het mogelijke gedaan voor een kwalitatief en financieel verantwoorde toekomst. Financieel is dat niet gelukt. De betrokken zorgverzekeraar Zilveren Kruis en de meeste andere zorgverzekeraars stoppen met de financiering.

Arbeidskrapte zorg

Beide ziekenhuizen zijn in de financiële problemen gekomen door met name hoge inhuurkosten van personeel in een situatie van grote arbeidskrapte. In de afgelopen dagen is gebleken dat de verzekeraars geen vertrouwen meer hebben in een gezonde financiële toekomst. Scenario’s waarbij de ziekenhuizen de zorgkosten fors naar beneden brengen en nieuwe vormen van samenwerking ontwikkelen, zijn door de zorgverzekeraars afgekeurd. Ook het voorstel om MC Slotervaart via een gecontroleerde afbouw binnen een half jaar geheel te sluiten, kreeg geen goedkeuring. MC IJsselmeerziekenhuizen kreeg geen steun voor forse afslankingsplannen met een nieuw innovatief zorgconcept in Flevoland.

In juli bleek al dat de Raad van Bestuur in maart heeft gesteld dat de productie binnen twee tot drie maanden 10 tot 20 procent zou moeten groeien omdat het ziekenhuis in de huidige vorm niet te handhaven zou zijn. Volgens de medische staf werd er toen al te weinig tijd besteed aan de vraag hoe de vereiste productietoename moest worden gerealiseerd. Wel ging het in gesprekken in april, volgens het bestuur van de medische staf, over de salarissen van individuele stafleden en declaraties voor functiegebonden kosten. Volgens NRC, die destijds met een aantal anonieme (voormalige) medisch specialisten van MC Slotervaart sprak, circuleerden er binnen het ziekenhuis al scenario’s waarin sprake van het ontslag van 10 tot 15 procent van de medisch specialisten. Hun productie zou te laag zijn en hun kosten te hoog. In een reactie in NRC stelden mede-eigenaar en bestuursvoorzitter Willem de Boer en bestuurder Mariska Tichem dat ‘het een feit is dat ze mogelijk te veel medisch specialisten in dienst hebben’.

Surseance van betaling

Dinsdag worden de medewerkers en patiënten van beide ziekenhuizen op de hoogte gebracht van de actuele situatie. Dat nu uitstel van betaling wordt aangevraagd, geeft aan hoe nijpend de situatie voor beide ziekenhuizen is. Een faillissement is mogelijk onafwendbaar.

Zorg

Inmiddels is de Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd op de hoogte gebracht. Ook het ministerie van VWS, de NZa, betrokken gemeentebestuurders en zorgverzekeraars zijn op de hoogte gebracht. De patiëntenzorg blijft gegarandeerd, dit is een wettelijke taak van de zorgverzekeraars. De patiënten die momenteel in beide ziekenhuizen worden behandeld, kunnen blijven rekenen op adequate zorg.
De Raden van Bestuur van beide ziekenhuizen geven later vandaag een persconferentie.

Update Persco:

Hoe lang MC Slotervaart nu nog open blijft?

Uitstel van betaling kan enkele dagen tot max. weken duren. Verzekeraar heeft afbouw tot sluit in half jaar afgekeurd. Spoedeisende hulp sinds 12.30u gesloten.

Sinds vanmiddag is er een bewindvoerder aangesteld. Het is reëel dat faillissement op korte termijn zal worden aangevraagd, aldus bestuurder Mariska Tichem

 

Bron: MC groep

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen