Chemotherapie thuis op de bank

Patiënten die in aanmerking komen voor specifieke chemotherapie kunnen die voortaan thuis ondergaan. Dankzij een ingenieus pompje hoeven zij tijdens hun behandeling niet op de ziekenhuislocaties van Treant te blijven. ‘Ze krijgen de chemokuur in hun vertrouwde omgeving toegediend en ze hebben meer bewegingsvrijheid’, vertelt Jeffrey Engelhart, ziekenhuisapotheker van Treant Zorggroep.

Deze behandelvorm is geschikt voor patiënten met darm-, pancreas- en maagkanker, die een bepaald type chemotherapie krijgen. Een klein infuuspompje zorgt ervoor dat de chemovloeistof via een slangetje geleidelijk in het lichaam van de patiënt stroomt. Zowel het aan- als afkoppelen van het pompje gebeurt op de afdelingen Dagbehandeling van Treant. Daarna mag de patiënt weer naar huis.

 

Bewegingsvrijheid

Omdat het infuuspompje zo klein is, ervaart de patiënt maximale bewegingsvrijheid. ‘Tijdens de chemobehandeling kunnen patiënten hun dagelijkse activiteiten grotendeels blijven uitvoeren’, verzekert Engelhart. ‘Wandelen, fietsen en reizen, er zijn nauwelijks beperkingen.’ Thuistherapie wordt op alle ziekenhuislocaties van Treant aangeboden.

 

Kort lijntje

Patiënten die aan de thuisbehandeling willen deelnemen, worden vooraf uitgebreid voorgelicht door de oncologieverpleegkundige. Bij vragen komt de apotheker naar de dagbehandeling om uitleg te geven. Ook krijgen patiënten een brochure met tips en regels over hun thuistherapie. Tijdens de behandeling kunnen patiënten altijd contact opnemen met de oncologieverpleegkundige van Treant. ‘Dat lijntje is heel kort.’

De ziekenhuisapotheker benadrukt dat deelname aan thuisbehandeling altijd in overleg gaat met de oncoloog. ‘Er is geen enkele verplichting. Wie dat wil, krijgt de chemokuur in het ziekenhuis toegediend.’

 

Tevreden

De start van thuistherapie (eind mei) was veelbelovend. ‘De eerste patiënt is zeer tevreden. Hij sliep rustiger en zijn eetlust was verbeterd. Ook het feit dat hij tijdens de behandeling zijn kinderen ‘gewoon’ naar school kon brengen, vond hij heel positief.’

De ziekenhuisapotheker spreekt van een ‘echte meerwaarde’ voor patiënten. ‘We kunnen patiënten die thuis een chemokuur willen ondergaan nu echt iets bieden. De patiënt heeft nu een keuze en dat vind ik een goede ontwikkeling.’

Bron: Treant

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen