Meer ‘minder ongezonde’ snacks in de automaten

Array

Echt heilzaam zijn ze zelden, maar de ene snack hakt er natuurlijk meer in dan de andere. Omdat een ziekenhuis wordt geacht de gezondheid te bevorderen, is het aanbod van ‘minder ongezonde’ producten in de snackautomaten van locatie AMC uitgebreid. ‘Maar we gaan niet betuttelen.’

Gezonde voeding blijft een hot issue, maatschappijbreed én in het Amsterdam UMC. In het kader van het programma Zorg op het Bord is het assortiment in de snackautomaten enigszins aangepast. ‘We hebben een stuk of 10 nogal ongezonde producten vervangen door minder ongezonde alternatieven’, zegt programma-manager Marieke van Maanen. Elke automaat biedt maar een paar van die nieuwe producten aan.

Pop Chips BBQ

Het zijn lang geen onsmakelijke versnaperingen, dat moet gezegd. Tot de nieuwe aanwinsten behoren Mani sweet cocktail (‘een mix van ongezouten, licht geroosterde noten, zaden en gedroogd fruit’), Rocky Rice milk chocolate (‘een luchtig gepofte rijstreep met subtiel laagje chocola’) en Pop Chips BBQ (‘met 50% minder vet dan de traditionele chips’).

Betutteling

Maar wat belooft het voor de toekomst? Treffen we in onze snackautomaten over een paar jaar alleen nog maar oergezonde, zorgvuldig van alle vet en suiker ontdane producten? Die vrees is volgens Van Maanen ongegrond. ‘We zijn niet van plan om alle lekkere dingen die niet aan de gezondheid bijdragen te verbannen, aan dat soort betutteling is geen behoefte.”

Gezonde snacks

Een gezond aanbod moet weliswaar prominent en overvloedig aanwezig zijn, is de filosofie van de Zorg op het Bord-groep, maar ook – of juist – in een ziekenhuis mag een beperkt assortiment aan ‘comfort food’ niet ontbreken.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen