Praten over kanker met kinderen is nog altijd taboe

Bijna iedereen kent wel iemand die kanker heeft of heeft gehad. Ook kinderen. Nog te vaak worden kinderen weggehouden van informatie en emoties. Met de familiemusical ‘De Dromenstelers’ wil het Spaarne Gasthuis in samenwerking met Adamas Inloophuis uit Nieuw Vennep en basisschool de Bosrank in Hoofddorp praten over kanker met kinderen bespreekbaar maken. “Patiënten vragen ons vaak: hoe vertel ik het mijn kinderen? Je ziet dat er nog altijd een taboe rust op het onderwerp,” aldus Jolanda Schrama, oncoloog van het Spaarne Gasthuis.

Openheid naar kinderen is goed voor verwerking

Veel ouders zijn in de veronderstelling dat je kinderen niet moet belasten met ‘dit zware onderwerp’. Kinderen horen zich hier toch geen zorgen over te maken? Veel volwassenen proberen het onderwerp kanker ver van hun kinderen te houden. “Wij vertellen altijd dat kinderen veel voelen, horen en zien. Dat openheid veel kan brengen en praten over kanker goed is voor de verwerking, aldus Elvira Pronk, coördinator Kinderen en Jeugd van het Adamas Inloophuis.

Thema’s uit taboesfeer

Ieder jaar probeert het Spaarne Gasthuis belangrijke thema’s waar soms een taboe op rust, uit de taboesfeer te halen. Dit doet zij door op een vernieuwende manier evenementen over deze onderwerpen in de omgeving te organiseren. Het praten over kanker met kinderen is zo’n onderwerp. Daarom heeft het ziekenhuis de samenwerking met het Adamas Inloophuis en basisschool de Bosrank gezocht. Een speciale theaterregisseur heeft voor groep zes van de basisschool een prachtig, ontroerend script geschreven met muziek, zang en dans.

Over De Dromenstelers

In de familievoorstelling De Dromenstelers kijken we naar het dagelijkse leven van een doorsnee gezin. Allemaal hebben ze gelukkige dromen. Totdat mama iets vreemds vindt op haar lichaam. Hoe krijgt het gezin de vervelende Dromenstelers het huis uit? De voorstelling vindt 19 november plaats in Schouwburg De Meerse en is bedoeld voor ouders en kinderen. “Toen ik gevraagd werd door het Spaarne Gasthuis of mijn klas wilde deelnemen aan de musical, twijfelde ik geen moment. Bij ons op school hebben wij begin dit jaar een sterfgeval door kanker gehad en ervoeren wij zelf hoe belangrijk het is om kinderen te betrekken en te helpen met hun emoties. Een geweldig initiatief van het ziekenhuis,” aldus Marije Folkeringa, docent op basisschool De Bosrank in Hoofddorp.

De avond wordt gepresenteerd door Janouk Kelderman, presentatrice van het Klokhuis. In het voorprogramma spreken specialisten met het publiek in de zaal en zal wethouder Tom Horn van Haarlemmermeer de avond openen. Kinderen gaan met een hoofd vol dromen naar huis.

Waar en wanneer?
Maandag 19 november om 18.30 uur in Schouwburg De Meerse Hoofddorp
Toegang €3,50 inclusief 1 drankje.
De opbrengst gaat naar het Oncologie Centrum van het Spaarne Gasthuis: https://spaarnegasthuis.nl/dromenstelers

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen