FoodforCare ontwikkelt specifieke productlijn voor patiënten die dialyseren in Radboudumc

Array

FoodforCare specialiseert zich in de ontwikkeling, productie en dienstverlening van hoogwaardige voedingszorg. Het concept kenmerkt zich door een hoge mate van differentiatie en wetenschappelijk onderzoek en is ontwikkelt door Radboudumc en Maison van den Boer. Het recent gepubliceerd stuk in Tijdschrift Voor de Geneeskunde bevestigt de verbeterde voedingsinname. 

Met de ontwikkeling van een specifieke lijn voor nierpatiënten leveren FoodforCare en Radboudumc zorg op maat af. Met name voor nierpatiënten (al dan niet dialyserend) is het lastig schipperen in wat er beter wel en niet gegeten kan worden. De hoeveelheid vocht, natrium, kalium, eiwit en fosfaten spelen een rol. Door een cyclus op maat te ontwikkelen wordt de patiënt enerzijds ontzorgd in de zoektocht van wat er wel en niet gegeten kan worden; anderzijds wordt er voorlichting gegeven over de mogelijkheden om smaakvol te eten en drinken in de thuissituatie.

Voeding voor patiënten die dialyseren

Het belangrijkste uitgangspunt op de dialyse is het geven van een voorbeeldfunctie, bijvoorbeeld ten aanzien van voeding die eiwitrijk is, natriumbeperkt en kaliumbeperkt. Bijvoorbeeld gehaktballetjes zonder zout. Verder wordt er ook een fruitsalade (kleine portie van 80 gram) verstrekt met alleen kleine stukjes fruit met een laag kaliumgehalte  Een voorbeeld van een dergelijk gerecht is pizza. Iedere pizza in de winkel is bij voorbaat te zout, of bevat teveel kalium. Door specifiek voor dialyserende patiënten te koken kunnen zij genieten van een natriumarme, kaliumbeperkte pizza; die door gebruik van zoutarme kaas, verse groenten en verse kruiden goed op smaak is!

Voedingszorg

Een hoge standaard van voedingszorg op maat dus, waarbij in samenspraak met diëtist, patiënt en afdeling specifiek gekeken is naar de hoeveelheid natrium, kalium, eiwit én fosfaat. Patiënten worden  verrast met kleine handzame gerechten die tijdens de dialyse genuttigd kunnen worden. Omdat patiënten vermoeid of deels immobiel zijn is gekozen voor eenvoudig te nuttigen gerechten en bijbehorende presentatiematerialen. De komende maanden wordt nauwkeurig bijgehouden in welke mate aan de voedingsbehoefte van patiënten wordt voorzien. FoodforCare biedt de formule landelijk aan vanaf januari 2019.

FoodforCare is een initiatief van jongeren met kanker (AYA), het Radboudumc en Maison van den Boer.

FoodforCare

FoodforCare is een merk van FoodforHospitality, onderdeel van Maison van den Boer.

Elke patiënt heeft iedere dag recht op lekker eten en drinken dat bijdraagt aan het welbevinden en het herstel bevordert. FoodforCare verleidt en verrast patiënten elke dag weer met een grote keuze aan mooie, verse en voedzame gerechten verdeeld over zes eetmomenten per dag. Persoonsgericht en op gastvrije wijze. FoodforCare is een initiatief van jonge AYA kankerpatiënten, Radboud UMC en Maison van den Boer.

Bron: FoodforCare, Maison van den Boer

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen