Nieuwe richtlijn Urineweginfecties bij kwetsbare ouderen

Afgelopen week heeft Verenso de nieuwe richtlijn Urineweginfecties bij kwetsbare ouderen gepubliceerd. De nieuwe richtlijn is een herziening van de Verenso-richtlijn Urineweginfectie van 2006. De oude richtlijn liet veel ruimte voor het voorschrijven van antibiotica in situaties waar mogelijk een terughoudend beleid gepast zou zijn.

Door verkeerd en teveel gebruik van antibiotica zijn steeds meer bacteriën resistent tegen de werking ervan. Het risico daarvan is dat ziektes, zoals urineweginfecties, moeilijker of niet meer behandeld kunnen worden. Het voorkomen van urineweginfecties en verantwoord antibioticagebruik dragen bij aan het beperken van antibioticaresistentie.

Urineweginfecties

Urineweginfecties komen relatief vaak voor bij kwetsbare ouderen. Op basis van een uitgebreid onderzoek is een aantal symptomen vastgesteld op basis waarvan de arts kan besluiten of hij wel of geen antibiotica voorschrijft. Dit kan ook betekenen dat hij kiest voor een afwachtend beleid. De nieuwe richtlijn richt zich verder op diagnostiek, behandeling en preventie bij patiënten zonder blaaskatheter. Daarnaast wordt aandacht besteed aan diagnostiek en behandeling bij patiënten met een blaaskatheter en aan urineonderzoek bij incontinentie.

Het project werd gefinancierd vanuit het programma antibioticaresistentie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Bron: Verenso

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen