FNV stapt uit cao-overleg ambulancezorg

Array

Welzijn en FNV Zorg en Welzijn over een nieuwe cao voor de sector ambulancezorg. Helaas is het niet gelukt om met FNV overeenstemming te bereiken over een nieuwe cao die geldt voor bijna 6000 ambulancemedewerkers van de 25 Regionale Ambulance Voorzieningen (RAV’s) in Nederland. “Ik ben teleurgesteld over de opstelling van FNV waardoor een akkoord met de drie cao-partijen nu niet kan worden bereikt’’, aldus Bert Benthem, voorzitter werkgeversdelegatie AZN.

Voorstel werkgevers

Werkgevers hebben voorgesteld om een nieuwe cao voor 2019 met een looptijd van een jaar overeen te komen. Daarnaast is een eenmalige compensatie aangeboden per januari 2019 om te voorkomen dat de arbeidsvoorwaarden binnen de acute zorg teveel uiteen lopen in 2018 door de verschillende looptijden van de cao’s. Een eerdere poging om de huidige cao open te breken mislukte omdat FNV het bereikte overlegresultaat afwees. Het is nu helaas niet gelukt aan de hand van het eerder bereikte cao-overlegresultaat van 4 juni 2018 alsnog een akkoord voor de cao 2019 met FNV te bereiken.

FNV: Ambulancezorg Nederland breekt cao-overleg af

FNV werd daarbij onaangenaam verrast door werkgevers. Zij wilden alleen nog praten over de cao voor 2019. FNV wil deze gewijzigde opstelling van Ambulancezorg Nederland eerst met de leden bespreken. Werkgevers weigerden dat.

Ambulancezorg Nederland heeft daarop eenzijdig het cao-overleg met de FNV afgebroken. De FNV overlegt morgen met haar kaderleden en besluit dan hoe de bond verder gaat in de nu ontstane situatie.

Teleurstellend

Tijdens het overleg bleek dat vakbond FNV Zorg en Welzijn niet bereid is de eerdere afspraken te vertalen in een nieuwe cao. Dit is teleurstellend omdat het resultaat dat eerder bereikt was na maandenlang constructief overleg veel draagvlak heeft binnen de ambulancesector en uitwerking verdient in een nieuwe cao. Omdat FNV nu al voor de tweede keer opstapt uit het overleg, vraagt AZN zich af of FNV wel goede afspraken wil maken voor de medewerkers in de ambulancesector.

Ledenraadpleging

Ambulancezorg Nederland beraadt zich op vervolgstappen en gaat in gesprek met vakbond CNV die positiever staat ten opzichte van het eerder bereikte overlegresultaat.

Over de ambulancesector

De ambulancezorg in Nederland is regionaal georganiseerd in Regionale Ambulancevoorzieningen (RAV’s). Er zijn 25 RAV-regio’s in Nederland, waar in totaal 5.900 medewerkers werken.

Bron: Ambulancezorg Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen