Investering in baanbrekende verbetering voor delirium zorg

Array

Prolira ontwikkelt de DeltaScan, daarmee kan een delirium beter en accurater worden gedetecteerd. Zo krijgt de patiënt tijdig noodzakelijke zorg. Oost NL als fondsmanager van Topfonds Gelderland investeert, samen met Holland Venture en Health Innovations in Prolira. De investering maakt verdere ontwikkeling en commercialisatie van DeltaScan mogelijk.

Eén op de acht ouderen in het ziekenhuis krijgt een delirium

Delirium is acute verwardheid, een van de meest voorkomende complicaties in het ziekenhuis. Eén op de acht 65-plussers krijgt een delirium. Delirium kan grote gevolgen hebben, zoals blijvende geheugenschade of dementie en hoger risico op voortijdig overlijden. Ook herstellen deliriumpatiënten aanzienlijk langzamer dan patiënten die geen delirium krijgen. Hierdoor zijn ziekenhuisbedden langer bezet en nemen de zorgkosten toe.

Hersenactiviteit

In de medische wereld bestaat daarom de behoefte aan delirium diagnose en monitoring op basis van een objectieve meting. “Daar voorzien wij in met de DeltaScan”, legt Rutger van Merkerk, CEO van Prolira, uit: “Delirium is acuut falen van de hersenen. Onze innovatie bestaat uit de DeltaScan monitor en een patch met drie elektrodes die met een zelfklevende gel eenvoudig op het hoofd van de patiënt wordt aangebracht. De patch is zo ontworpen dat het bij iedereen past. De patch wordt verbonden met de monitor om de hersenen activiteit (EEG) te meten. Het algoritme herkent vervolgens afwijkingen in de hersenactiviteit, die duiden op een delirium.”

Betrouwbare en snelle diagnose

Nu is ziekenhuispersoneel in de meeste gevallen nog afhankelijk van een vragenlijst om een delirium vast te stellen. Dat is niet altijd even betrouwbaar. Onderzoek wijst uit dat delirium in 50% – 70% van de gevallen niet opgespoord wordt. Verpleegkundigen kunnen DeltaScan meenemen tijdens hun routinematige check-up rondes en patiënten met een hoog risico op delier, kunnen snel gemeten worden. In minder dan twee minuten wordt duidelijk of en in welke mate een patiënt delirium heeft. “Met de DeltaScan detecteren we delirium beter en eerder; een aanzienlijk verbetering ten opzichte van de subjectieve vragenlijsten” vertelt Van Merkerk.

Verdere ontwikkeling en commercialisatie

Annemarie Willems, CCO Prolira: “Dankzij deze A-series investering van Oost NL, Health Innovations en Holland Venture kunnen we de DeltaScan Monitor in de kliniek introduceren en gaan we een marketing en salesteam opzetten.”
Fondsmanager Oost NL investeert vanuit het Innovatie- en Energiefonds Gelderland, onderdeel van Topfonds Gelderland in Prolira. Pieter Rhemrev, manager business unit Capital bij Oost NL: “Met deze investering dragen we bij aan de verdere ontwikkeling van de DeltaScan en daarmee aan betere detectie van een delirium. Zo kunnen patiënten sneller herstellen en dalen uiteindelijk ook de zorgkosten. De investering zorgt ook dat een mooi bedrijf zich ontwikkelt in de provincie Gelderland, dat is goed voor de werkgelegenheid.”
Linze Dijkstra van Health Innovations: ‘’In de afgelopen jaren heeft Prolira de Deltascan ontwikkeld en aangetoond dat het algoritme werkt. Nu is het tijd om de Deltascan te implementeren in de werkprocessen van de ziekenhuizen en de effecten op de zorg verder te onderzoeken. Met de nieuwe investeringsronde kan een grote stap gezet worden naar een betere detectie en behandeling van delirium.’’
Jan-Frens van Giessel, Holland Venture: ‘’Prolira heeft zich de afgelopen jaren met succes ontwikkeld tot een toonaangevend bedrijf op het vlak van delirium diagnose en monitoring. Ik zie dat steeds meer ziekenhuizen zich realiseren dat de kwaliteit van de zorg kan verbeteren door de DeltaScan van Prolira toe te passen. Alhoewel de structurele implementatie van zorginnovaties zoals de DeltaScan vaak een lang traject is, verwacht ik dat de DeltaScan binnen enkele jaren standaard onderdeel is van patiëntbewakingssystemen van ziekenhuizen. Deze nieuwe financieringsronde helpt om dit doel te bereiken.’’
Bron:  OOST NL
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen