Anabole steroïden toepassen in de revalidatiebehandeling?

0
848

Reade organiseert discussiebijeenkomst 21 november
Anabole steroïden. Een omstreden middel – kans op schadelijke bijwerkingen, ‘doping’ of niet? – maar mogelijk ook een belangrijk middel binnen de revalidatie. Het kan immers de spiermassa en -kracht vergroten, zowel met als zonder krachttraining. Hierdoor lijken anabole steroïden op voorhand een potentieel zinvolle toevoeging aan de revalidatiebehandeling. Op woensdag 21 november organiseert Reade een discussiebijeenkomst over dit onderwerp om te bespreken of deze aannames terecht zijn. De bijeenkomst wordt geleid door prof. dr. Thomas W.J. Janssen en drs. Anne Marie Ter Steeg, bijgestaan door verschillende afgevaardigden uit de gezondheidszorg. Artsen, wetenschappers en andere geïnteresseerden wordt gevraagd zich voor 15 november aan te melden via dit formulier.

Fysieke beperkingen

Het verbeteren van kracht en vaardigheden is van groot belang voor mensen met fysieke beperkingen als gevolg van bijvoorbeeld een dwarslaesie of beroerte. Echter treedt die beoogde verbetering niet altijd (optimaal) op, mede dankzij de toenemende tendens om de revalidatieduur zo veel mogelijk te verkorten. Daarnaast worden verlamde spieren meestal niet getraind, met verslechterde circulatie en vele secundaire complicaties als gevolg. Het gebruik van anabole steroïden zou hierbij hulp kunnen bieden.

Discussiebijeenkomst anabole steroïden

Doel van de discussiebijeenkomst op woensdag 21 november is om te bespreken of deze ideeën terecht zijn. Wat zegt de wetenschap over dit onderwerp? Is er voldoende wetenschappelijk bewijs om anabole steroïden een plek te geven in de revalidatiebehandeling?

Geschiedenis anabole steroïden

Tijdens deze middag geeft drs. Michel Karsten, gepensioneerd huisarts/politiearts, een kijkje in de geschiedenis van anabole steroïden vanaf de jaren 40 tot het heden. Hij heeft dit middel jarenlang bestudeerd en ruime ervaring opgedaan bij sporters, een arrestatieteam, een acteur en dwarslaesiepatiënten. Met zijn inzichten hoopt hij de negatieve lading van anabole steroïden te ontkrachten. Naast een blik in de geschiedenis worden de gezondheidseffecten van het gebruik van anabole steroïden besproken door dr. Pim de Ronde, internist-endocrinoloog  binnen het expertisecentrum anabole steroïden van het Spaarne Gasthuis te Haarlem. Ook deelt ervaringsdeskundige drs. Richard Duray zijn ervaringen met het gebruik van anabole steroïden. Er wordt afgesloten met een overzicht van relevante wetenschappelijke literatuur door prof. dr. Thomas Janssen waarna een discussie volgt tussen de aanwezigen en het panel.

Inschrijven voor de bijeenkomst is gratis en kan vóór 15 november via dit forumlier.
Locatie: Overtoom 283, 1054 HW Amsterdam, achterste deel restaurant.

Datum: woensdag 21 november, ontvangst: 13:30 uur, bijeenkomst: 14:00 – 17:30 uur.