Blootstelling tijdens zwangerschap beïnvloedt malariarisico in eerste levensjaar

Array

Nieuwe studie spoort als eerste veranderingen in de immuunrespons op bij pasgeborenen die in de baarmoeder blootgesteld zijn aan malaria.
Prenatale blootstelling aan malaria beïnvloedt de aangeboren immuunrespons van pasgeborenen aanzienlijk, vooral wanneer de placenta is geïnfecteerd. Dat concludeert een studie uitgevoerd door het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen (ITG), in samenwerking met ISGlobal, Spanje, en de Clinical Research Unit van Nanoro (CRUN), Burkina Faso. De resultaten, gepubliceerd in BMC Medicine, kunnen verklaren waarom sommige baby’s tijdens hun eerste levensjaar gevoeliger zijn voor malaria dan andere.

Ondanks de grootschalige implementatie van een preventieve behandeling om malaria tijdens de zwangerschap te voorkomen, worden een groot aantal baby’s in endemische landen geboren uit moeders met placentale malaria. Blootstelling aan malaria tijdens de zwangerschap lijkt het risico op het ontwikkelen van de ziekte in de eerste levensjaren te vergroten, hoewel de reden daarvoor nog niet volledig duidelijk is.

Prenatale blootstelling aan malaria

In deze studie evalueerde het onderzoeksteam of prenatale blootstelling aan malaria eventueel veranderingen teweegbrengt in de zogenaamde aangeboren immuunrespons, de eerste verdedigingslinie tegen malaria van pasgeborenen. Om dit te bepalen, onderzochten de wetenschappers het type prenatale blootstelling aan malaria bij meer dan 300 moeders en hun baby’s die deelnamen aan een klinische studie in Burkina Faso.

Met behulp van navelstrengbloed evalueerden ze de productie van mediatoren van het immuunsysteem om de immuunrespons bij de geboorte te meten en te bepalen hoe hun niveau het malariarisico tijdens het eerste levensjaar kon voorspellen. Inflammatoire mediatoren, zoals cytokines en chemokines, zijn eiwitten die de respons op infectie reguleren en kunnen leiden tot ontwikkeling van malariasymptomen zoals koorts.

Grotere productie van cytokinen en chemokines

De onderzoekers ontdekten dat het stimuleren van navelstrengbloedcellen van baby’s blootgesteld aan malaria, leidt tot een grotere productie van cytokinen en chemokines in vergelijking met cellen van niet-blootgestelde baby’s. Hoge productie van pro-inflammatoire cytokines kwam vooral voor bij baby’s van moeders met placentale malaria, wat wijst op het diepgaande effect van malaria-infecties vroeg in de zwangerschap op hoe het immuunsysteem van een kind reageert op een infectie.

Aangeboren immuunrespons

Deze studie toont als eerste aan hoe verschillende soorten prenatale blootstelling aan malaria het malariarisico van een baby kunnen verhogen door de aangeboren immuunrespons te beïnvloeden. Met name malaria-infecties vroeg in de zwangerschap zijn risicovol en preventiestrategieën moeten aangepast worden om deze infecties zo vroeg mogelijk te detecteren en te behandelen,” zegt prof. Anna Rosanas-Urgell van het ITG die de studie leidde.

Magloire Natama is eerste auteur van dit artikel dat deel uitmaakt van zijn PhD-project bij het ITG en CRUN. “Onze bevindingen benadrukken hoe belangrijk het is om vrouwen in endemische settings te motiveren prenatale zorg te zoeken, voor hun eigen gezondheid en die van hun kinderen,” zegt Natama.

Bron: ITG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen