Wat wijzigen de zorgverzekeraars in 2019?

Array

Jaarlijks worden er veranderingen doorgevoerd in de aangeboden zorgverzekeringen in Nederland. Aan het eind van ieder jaar hebben consumenten de mogelijkheid om over te stappen naar een andere verzekering of verzekeraar. Ook kun je voor de jaarwisseling aanvullende verzekeringen afsluiten voor het aankomende jaar. Denk bijvoorbeeld aan een tandartsverzekering, om hoge kosten voor het vullen van gaatjes of andere behandelingen te voorkomen. Een tandartsverzekering is slechts een voorbeeld van een aanvullende verzekering. Er zijn verschillende andere mogelijkheden! In dit artikel vertellen we je meer over hetgeen er in je zorgverzekering zal veranderen komend jaar.

Tip: wees op tijd met het doorvoeren van een verandering in je verzekering! Dit moet voor de jaarwisseling geregeld zijn.

Zorgkosten nemen toe in Nederland tijdens 2019

Op basis van de gepresenteerde plannen tijdens Prinsjesdag, kunnen we afleiden dat de zorgkosten in 2019 toe zullen nemen. Naar verwachting stijgt het geheel aan zorgkosten van 77,7 miljard euro naar een totaal van 79,7 miljard euro in 2019. Dit komt onder meer het toegenomen aantal ouderen! De groep met ouderen van 65 jaar en ouder neemt 50% van het geheel aan zorgkosten voor zijn rekening. Doordat er steeds meer medische oplossingen worden ontwikkeld, kunnen ook de meest lastige ziektes tegenwoordig verholpen worden. Dit resulteert in een hogere levensverwachting en dus hogere zorgkosten.

 

Veranderingen in de premie en het eigen risico

Om de hogere zorgkosten te kunnen financieren, is besloten om de zorgpremie voor Nederlanders te verhogen. Waar de zorgpremie in 2018 nog op 1.308 euro per jaar lag, zal deze premie in 2019 stijgen naar een bedrag van 1.432 euro per persoon. Dit betekent een toename in de zorgpremie van 124 euro. Zeker voor grote gezinnen kan dit gevolgen hebben! Waar de zorgpremie toeneemt, doet het eigen risico dat niet. Het eigen risico zal net als in 2018 op 385 euro blijven steken.

 

Verschillende zorgverzekeringen met elkaar vergelijken

Door de toename in de kosten voor een zorgverzekering in 2019, kan het verstandig zijn om je zorgverzekering te vergelijken voor 2019. Een zorgverzekering vergelijken voor 2019 doe je heel eenvoudig met een van de vele online tools! Let bij het vergelijken van verzekeringen voornamelijk op de dekking die door de verzekeraar geboden wordt. Een goede dekking voorkomt dat je tegen verschillende financiële tegenslagen aan kunt lopen gedurende het jaar. Zeker wanneer je regelmatig medische zorg nodig hebt, is een goede dekking essentieel. Een aanvullende verzekering kan in zo’n situatie het overwegen waard zijn.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen