VPRO Tegenlicht: verovering van ons DNA

Estland heeft een biobank opgericht waar binnenkort het DNA van bijna 150.000 inwoners ligt opgeslagen. Het meest gedigitaliseerde land wil op die manier een preventieve en gepersonaliseerde gezondheidszorg opzetten op basis van DNA. Het is duidelijk: DNA-analyse heeft de toekomst. Maar hoe beschermen wij onze data?

©VPRO | Pierre Rezus

Waar in Nederland volop gediscussieerd wordt over een elektronisch patiëntendossier hebben de Esten al hun gezondheidsgegevens altijd bij de hand op hun E-card. Niemand kan erbij zonder nadrukkelijke persoonlijke toestemming en achteraf is altijd terug te vinden wie er precies in het systeem geweest is en welke informatie er bekeken is. Aan dat E-health syteem willen ze nu ook data uit DNA-analyse toevoegen. Daartoe heeft de Estse overheid enige tijd geleden al een genoomwet geïntroduceerd die de burgers eigenaar maakt van die data. Toen de overheid dit jaar hun burgers dan ook aanbood om van 100.000 mensen gratis een DNA test te laten uitvoeren, sloegen de computers op tilt vanwege het grote aantal aanmeldingen.

DNA Estland

De bedoeling is dat artsen in Estland op basis van het DNA preventieve gepersonaliseerde adviezen kunnen geven over bijvoorbeeld de kans op suikerziekte of hartaandoeningen, de gevoeligheid voor bepaalde medicijnen of mentale problemen, om maar een paar dingen te noemen. Voorkomen is beter dan genezen, is het motto.
In Nederland werken sommige ziekenhuizen ook al met genetische data en bieden startups DNA testen aan op basis waarvan lifestyle adviezen geven worden. Maar een wet en één veilig E-health systeem heeft Nederland nog niet.

DNA-analyse

Toch wordt DNA-analyse wereldwijd gezien als de toekomst van de gepersonaliseerde geneeskunde. Over niet al te lange tijd kost zo’n analyse nog maar een paar tientjes. Wordt het niet tijd dat Nederland ook een wet op de genetische data in het leven roept?

Zondag 2 december 2018 om 21.05 uur op NPO 2

Regie: Rob van Hattum
Bron: VPRO Tegenlicht
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen