Pgb beschermd wonen inclusief wooncomponent

Array

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft in augustus het standpunt ingenomen dat de eigen bijdrage voor een pgb beschermd wonen vergelijkbaar moet zijn met de bijdrage voor beschermd wonen in natura. Wat zijn hiervan de gevolgen?

Het besluit van de staatssecretaris sluit aan bij de systematiek van het pgb als volwaardig alternatief voor de voorziening in natura, en de definitie van beschermd wonen in de wet waar staat dat beschermd wonen altijd een wooncomponent bevat.

Wijziging Uitvoeringsbesluit Wmo 2015

Voor het pgb geldt op dit moment altijd de extramurale eigen bijdrage. Het standpunt van de staatssecretaris van VWS vraagt daarom een wijziging van het landelijke Uitvoeringsbesluit Wmo 2015 om, in geval van een pgb beschermd wonen, een hoge eigen bijdrage vergelijkbaar met beschermd wonen in natura mogelijk te maken per 1-1-2020.

Toets van de wijziging pgb

De afgelopen tijd heeft het CAK de voorgestelde wijziging getoetst en uitvoerbaar bevonden. De komende tijd wordt dit ook getoetst bij gemeenten. Het ministerie van VWS beoordeelt het transformeren van beschermd wonen naar beschermd thuis als positief en in lijn met de wet. Daar waar mensen niet daadwerkelijk intramuraal verblijven, ongeacht of dit een voorziening in natura of een pgb betreft, is wat VWS betreft sprake van begeleiding+ en niet van beschermd wonen intramuraal, conform de definitie in de wet.

Advies aan gemeenten

Gemeenten worden geadviseerd op termijn de beschikking en de inkoop hierop aan te passen. VWS zal in het eerste kwartaal van 2019 gemeenten uitgebreider informeren over de voorgenomen wijziging.

Bron: VNG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen