ZN: Consumentenbond doet onverantwoorde oproep aan zorgverzekeraars

Array

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is verbijsterd door de oproep van de Consumentenbond vandaag aan zorgverzekeraars, om slechts het wettelijk minimum aan reserves aan te houden. Volgens ZN is dat een onverantwoorde oproep die valse verwachtingen wekt bij alle Nederlanders. Zorgverzekeraars hebben dan namelijk geen buffer meer waarmee zij risico’s kunnen opvangen. De marge is bovendien nodig om de licentie van De Nederlandsche Bank (DNB) te behouden. DNB en Europa scherpen de solvabiliteitseisen met ingang van 2020 verder aan, ook daarvoor geldt dat het aanhouden van het wettelijk minimum absoluut niet voldoende is.

Onverantwoorde oproep

ZN betreurt het dat de Consumentenbond verzekerden op het verkeerde been zet waar het gaat om reserves. Het is juist zo dat de inzet van reserves ervoor zorgt dat de jaarlijkse zorgpremie minder hard stijgt. Maar de buffers van zorgverzekeraars zijn niet onuitputtelijk. De solvabiliteit van zorgverzekeraars daalde in één jaar van 155% naar 140%. Als zorgverzekeraars de reserves in een keer verder verlagen, levert dat hooguit één jaar een lagere premie op. De jaren daarna zal de premie met grote stappen stijgen. Om juist dit te voorkomen en om stabiliteit te bieden, zetten zorgverzekeraars hun reserves geleidelijk in. Feitelijk betalen verzekerden nu te weinig premie om de zorgkosten te betalen, zorgverzekeraars leggen daar ruim 40 euro per verzekerde op toe.

Bron: ZN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen